Translate

Какво решение да вземете за собствен бизнес?

Много хора започват от нищо и развиват успешен собствен бизнес.

Хотелите Форте - една от най-големите хотелско-ресторантски вериги в света - започва от малък ресторант през 1940 г. Важно е да бъдете реалисти, за да се подготвите добре и достатъчно, но ако се колебаете прекалено много, рискувате никога да не започнете.

Време е да скочите във водата.

Затова, подгответе се, вземете решение и скачайте във "водата". Това е единствения начин да се научите да плувате. Не знаете нищо за трудовото законодателство? Седнете в библиотеката и ще научите! Не знаете какви са данъците? Няма какво да знаете, докато не сте започнали дейността си и не са започнали да постъпват пари!

Парите и умът разрешават много проблеми
и отговарят на много въпроси.

Практика и мотивация за бизнес.

Но как да имате пари, след като вече 5, 10 или 15 години се каните да започнете, а не започвате? Затова спрете да умувате. Станете още сега започнете и не спирайте! Падайте, ставайте, но винаги вървете напред! Практиката е най-добрия учител в света на бизнеса, а също и добрата мотивация да го вършите.

Ще дойде ли денят на знанието?

Видял сме безброй хора, които не стартират бизнеса си по една или друга причина.
Вие никога няма да научите всичко, което Ви е нужно. Затова, ако чакате да дойде такъв ден на знанието, бъдете сигурни, че той никога няма да дойде. Най-добрия момент да стартирате свой, собствен бизнес е сега, в тази секунда.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

20 коментара:

  1. Има ли подводни камъни при откриване на собствен бизнес?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес доста хора стигат до извода, че е по-добре да работят за себе си, отколкото да угаждат на работодател. В това има логика. Но основният препъни камък е, че в този случай всичко зависи от предприемача и няма с кого да се оправдаваме. Иначе, нещо като не ни върви в работата, лесно е да се оправдаем, че работодателя не ни е осигурил условия или не си разбира от бизнеса... Но имайки собствен бизнес, ние сме на топа на устата.

      Изтриване
  2. Колкото и да е добър и честен един работодател, той присвоява задължително част от парите, заработени от неговите работници и на това се основава предприемачеството в бизнеса. Ако цялата печалба се раздава "честно" на тези, които работят на готово работно място и определено работно време, то няма никакъв смисъл да се открива ново предприятие и да се наемат работници.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко хора са способни на собствен бизнес. Повечето предпочитат някой друг да свърши работата, а те да претендират за порите, по възможност с пълно осигуряване и всякакви други екстри.

    ОтговорИзтриване
  4. Човек е приел решение да стане бизнесмен, като започне собствен бизнес. Но какво следва по-нататък? Как да започва нещо, при положение, че до момента нищо такова не е започвал? Не е добра идея да правите като онези 1 милион българи, които навремето си откриха фирми и повечето от тях до ден днешен не са работили. Затова важния въпрос е не дали да започнете, а какво да започнее? И правилния отговор е - това, което вече умеете и можете. Ако нищо не умеете, първо поработете като работник, записвайте с в тефтерче и след 2 - 3 години, като изучите дадена дейност или професия на практика, тогава може да помислите да я осъществявате самостоятелно, работейки за себе си, без посредник.

    ОтговорИзтриване
  5. Всеки начинаещ предприемач за собствен бизнес трябва да се предпазва от една често срещана грешка - да започва бизнес, който добре е потръгнал при някой от неговите познати или за който някой доста разкрасително и образно е писал в интернет. По-добре е да започвате дейност, която лично познавате до най-малките подробности, а не да се повлиявате от чужди приказки. Освен това е необходимо тази дейност да е и сред любимите Ви, нещо като мечта или хоби.

    ОтговорИзтриване
  6. Когато въпросът е до започването на собствен бизнес, например възниква въпроса - за какво му е на човек, който е далеч готварското изкуство, да открива ресторант? Разбира се, ако той е опитен предприемач, няма лично да се занимава с готвене или доставка на продукти, а ще си наеме за целта необходимите му хора. При това, вероятно те ще са опитни и квалифицирани. В това има резон, но колко от стартиращите собствен бизнес, отговарят на определението "опитен предприемач"?. Затова е по-добре да стартираме с нещо, от което разбираме и то най-добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В бизнеса, често могат да Ви подвеждат Ваши служители - например, доставчик на продукти за ресторант може да се изхитри да Ви доставя продукция с по-ниско качество, а върху фактурите да се подписва съгласно странична договореност с доставчика (Видинския случай). Така че да сте наясно с тънкостите на своя бизнес, е едно от условията да имате успех в делата, които започвате.

      Изтриване
  7. Даже и добре да познавате дейността, в която възнамерявате да разкриете собствен бизнес, това не означава, че трябва да спирате на място. Светът се развива и променя, прогреса се придвижва напред, а за да бъде вашето начинание във форма, трябва постоянно да сте в курса на нещата и новините и даже да сте малко преди тях, като постоянно се усъвършенствате и придвижвате напред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е добра идея да събирате предварително някаква суровина за бизнеса, с който смятате да се заемете, освен ако имате идеални условия за нейното съхраняване. В противен случай е много вероятно една част от събраното да се погуби, поради недобро съхранение и всевъзможни други причини. Освен това, материалите и суровините не са определящи за успеха на Вашата дейност. Те могат да Ви дадат известно начално предимство, но така или иначе, основното при Вас ще бъде технологията и оборудването, след това идват квалификацията и професионализма, а суровини винаги могат да се заредят от някъде.

      Изтриване
  8. Мислейки по въпроса, как да започнете собствен бизнес, трябва да знаете, следващото важно условие е да знаете как да правите точни сметки. Всеки има за своя главна цел да донесе печалба на своя собственик, т.е. - пари. А парите много обичат сметките. И всичко това започва със съставянето на бизнес план и по-конкретно - с неговата финансова част. Това е такъв документ, без който не може.

    ОтговорИзтриване
  9. Да се дават съвети как да се започне собствен бизнес от нулата, е лесно, но в реални условия, начинаещия бизнесмен да намери стартов капитал - това е съвсем друг въпрос. Има маса пособия за стартиране на собствен бизнес и в тях са поместени разнообразни съвети на тема начален капитал. Но повечето опитни бизнесмени твърдят, че да се започва бизнес с вземането на кредит не е удачно. Аз мога да добавя, че сигурния начин да се провалите в своето начинание, е да го започнете с кредит. И за това има много причини, като неопитността е сред основните.

    ОтговорИзтриване
  10. Ако стартирате собствен бизнес с помощта на кредит от банка, много скоро, според погасителния план на банката, тя ще започне да изисква от Вас да погасявате главница и лихва (понякога с известен гратисен период), а бизнеса Ви може да се разгърне и излезе на печалба след известен начален период на адаптиране и набиране на оборот. Тези вноски, в този момент, могат доста сериозно да Ви ударят в джоба, като Ви заставят в края на краищата да се откажете от своето начинание и да "изгорите" с ремонти, оборудване и даже стока в наличност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повечето предприемачи споделят, че най-добрия вариант за заемане на пари за стартиране на собствен бизнес са:
      - вземане на заем (по възможност - безлихвен) от приятели и роднини;
      - продажба на собствено имущество, от което не се нуждаем - автомобил, имот, машини, инструменти
      - осигуряване на безлихвен заем от взаимоспомагателна каса.

      Изтриване
  11. Ако искате да стартирате собствен бизнес с чужди пари и не сте успели да съберете нужната Ви сума от близки и приятели или от разпродажба на ненужни вещи, остава Ви варианта да го направите с помощта на заем или кредит срещу лихва. За целта непременно ще трябва да подготвите убедителен бизнес план и да докажете по всякакъв начин, че разбирате професионално от съответната дейност, имате богат опит и успехи в нея и т.н. По-лекия вариант на кредит е да намерите инвеститор, който да се съгласи да Ви предостави капитал срещу дял в бизнеса. Но това пак означава, че ще трябва да връщате - под формата на дивиденти, но поне главницата ще остава при Вас и ще може да я използвате ... стига да знаете как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък се чува, макар и плахо, че когато човек е регистриран в бюро по труда, би могъл да вземе полагащите му се обезщетения за безработица наведнъж, при положение, че с тях стартира собствен бизнес. Така няма да се налага да теглите кредит и да плащате лихви върху него. Но пък това не е толкова просто и трябва много внимателно да проучите условията това да се случи, в т.ч. и наличието на субективен фактор във вземането на решение и само ако сте сигурни, че е възможно, само тогава прибягвайте до тази форма на финансиране на собствен бизнес в стартовия му етап.

      Изтриване
  12. Винаги, когато започвате собствен бизнес, не разчитайте на бързи печалби. Всякакви идеи до седмица месец да излезете на положителен цикъл, са в голяма степен илюзорни. Ако работите стегнато, правилно, упражнявате нужната настойчивост и приспособимост, първите печалби може да очаквате най-рано след година или 2 - 3 .

    ОтговорИзтриване
  13. Ако сте добър специалист в дадена професия и сте решили да се отделите за самостоятелна работа и създаването на собствен бизнес, добре би било да се посъветвате с добър бизнес консултант, защото в този случай само професионалните Ви умения няма да са достатъчни. Ще Ви е нужен по-цялостен поглед върху дейността и по-подробен план за стартиране, в т.ч. и за такива дейности и задачи, за които даже не сте и подозирали, че ще трябва да решавате.

    ОтговорИзтриване
  14. Преди да сме наясно какво точно означава бизнес план и как се използва на практика, не е желателно да започваме собствен бизнес. Да започнете без регистрация на фирма, без кредит - е възможно, но да се опитвате да я карате ден за ден, без план и цели, е безсмислено губене на време, нерви и пари.

    ОтговорИзтриване
  15. Прави впечатление в България, че според обективните статистики на Евростат (Европейската статистическа служба), българите са най-бедните хора в Европа. От друга страна, ако има статистика за това, то със сигурност ще се окаже, че на глава от населението у нас има най-много луксозни джипове. От бизнес гледна точка, това означава, че вместо да вземаме машини и да произвеждаме с тях, ние купуваме автомобили и се чудим защо толкова бързо фалираме. А ако автомобила е взет и на кредит, трагедията е пълна. И продължава да има упорити хора, които повтарят "Пари ми дай, а не акъл." Те не могат да разберат, че бизнеса не харчи пари, а печели пари. Те си мислят - ти ми дай пари, пък аз ще ти покажа как се прави бизнес (т.е. как се харчат пари). Това е голяма българска трагедия.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: