Translate

Експертни системи в бизнеса | dLambow


Разработване и внедряване на експертни системи (ЕС) в бизнеса


Какво е експертна система?

Експертна система е компютърна програма, която използва технологии с изкуствен интелект, за да симулира преценката и поведението на човек или организация, която има експертни познания и опит в определена област.


Експертните системи обработват знания

Разработването и внедряването на експертните системи е сходно с разработването и приложението на конвенционалните информационни системи. Основното различие се поражда от факта, че експертните системи обработват знания, докато конвенционалните - с данни. 

 

Експертни системи в бизнеса
Експертни системи в бизнеса

Разработване на експертна база данни

Разработването и зареждането на базата знания се реализира от когнитолозите, експертите от проблемната област и от програмистите. Към приложението на експертните системи се пристъпва само тогава, когато разработката й е възможна,  оправдана и разумна. Нека поясним какво ще разбираме под възможна, оправдана и разумна. 

Ако  са налице висококвалифицирани специалисти, те са единодушни относно решението, могат да го формулират точно и разбираемо, решаването на задачата не се осъществява с общо достъпни знания, изисква само интелектуални навици, задачата не е твърде трудна, а е достатъчно разбираема, то тогава разработката на експертните системи е възможна. Ще се спрем на някои от посочените по-горе изисквания.




Изисквания към еспертните системи

Едно от най-съществените изисквания към еспертните системи е, наличието на всепризнати експерти от разглежданата предметна област. Експертните системи се правят от експерти. Това са хора, които по общо признание имат богат професионален опит и решават проблема много по-добре от новака (аматьора).

Експертите трябва да могат също точно да формулират и обяснят методите, които те използват при решаването на задачата. Ако това те не могат, разработчиците не биха могли успешно да впишат техните познания в програмите.


Задачи на еспертните системи

Други изисквания при разработването на експертните системи са свързани с задачите, които трябва да бъдат решени, т.е.  работата, която ЕС трябва да изпълни. Тези дейности трябва да се изпълняват с интелектуални, а не с физически навици. 

Ако дейностите са свързани с физически манипулации, които могат да се усвоят само чрез практика, то използването на експертна система може да се окаже невъзможно. Това обаче не означава, че всеки проблем, съдържащ физически компоненти, трябва да бъде отхвърлен.

Ако работата изисква интелектуални и физически навици, както е например при управлението на механически манипулатор, обслужващ конвейер, то интелектуалната част може да бъде реализирана с експертна система, а физическата, със съответните технически методи.


Недостатъци на експертните системи

Важно изискване към експертните системи е свързано с това, че работата не трябва да бъде прекомерно трудна. Ако експертът не може да обучи новака в процеса на работата, тъй като съответната квалификация се придобива чрез натрупване на опита посредством практическа работа, то може да се окаже, че такъв проблем е достатъчно труден, че да се вложи в експертните системи. Или ако на експерта са необходими дни или седмици, а не часове, за да реши проблема, то той по всяка вероятност е достатъчно труден и за методите решими с експертна система.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: