Translate

Одит и одиторска проверка | dLambow

 

Какво е одит и одиторска проверка?


Какво означава одит?


Какво е одит?

Думата “одит” (от англ. audit) в превод от латински език "audire" означава “слушане” и изразява форма на финансов контрол за дейността на едно предприятие или организация във вид на ревизия за счетоводната отчетност, която се възлага, по задължение от закона или от самия проверяван.

Определение за одит

Одитът е официално документално проучване и проверка на финансовата и стопанско-икономическа дейност, отразена в различните счетоводни книги, сметки и цялостната финансова документация на организация, предприятие или физическо лице, извършван от одитор - независим лицензиран орган.

Обследва се цялата документална система за записване на счетоводните и финансови транзакции. Одитирането се прави с цел да се установи точността на финансовите отчети, предоставяни от организацията за публично ползване. Резултатите се документират в одиторския доклад.

Одит и одиторска проверка

Значение на извършването на одит

Одитът може да се извършва неофициално и вътрешно от служители или ръководители на конкретен отдел. Но официалния одит е външен и се извършва от външна фирма или независим одитор. Идеята е да се проверят и потвърдят сметките от независим орган, за да се гарантира, че всички счетоводни записвания са извършени по справедлив начин и няма подвеждане или измама. Всички публично регистрирани фирми трябва да преминат одит на своите отчети от независим одитор, преди да декларират резултатите си от годишното приключване на дейността.


Функции на одита

Одитите се извършват основно от специализирани одиторски фирми, чиито задължения включват не само проверка на надеждността на дейността на предприятието в областта на финансите, но и предоставяне на управителя препоръки, които могат да бъдат следвани за повишаване на ефективността на фирмата. Като цяло одитът изпълнява следните функции:


- Аналитична

Задълбочено идентифициране на надеждността на документацията за финансовата дейност на дружеството.


- Експертна

Пълен одит на организацията. Съгласуване на документите с действителното състояние на нещата.


- Производствена

Въвеждане в предприятието на нововъзникващите иновации по отношение на счетоводството.


- Консултативна

Експертни съвети по данъчни въпроси.


Какво е одитор (експерт счетоводител)?

Одит, Одитинг (от англ. auditing) или Одиторска проверка е независима проверка на счетоводната отчетност, вършена в една фирма, с цел да се изрази мнение за нейната достоверност. Одитът се прави от специално подготвени и лицензирани за целта одитор - експерт счетоводител. В случай, че обемът на проверяваната документация е много голям, проверката може да се извършва едновременно от няколко одитори.


 

Одиторска проверка

Одиторската проверка е процедура за независим преглед и оценка на счетоводните и финансови записи от дейноста на организация, както и по отношение на отделна система, процес, проект или продукт. Най-често терминът се използва във връзка с проверката на финансовите отчети на организациите, за да се изрази мнение за тяхната надеждност и достоверност.

Одиторска проверка се използва в световната практика не само за счетоводна проверка и ревизии, но работата, според различни изисквания и критерии, може да обхване и становище относно законността на определени ръководни решения или на тяхната целесъобразност, съгласно основни учредителни документи на възложителя - устав, дружествен договор, правилник и др.

 

 

Одиторски доклад

След приключване на одита се издава одитен доклад на клиента на одита. Такъв документ съдържа всички резултати от проверката, както и описание на констатираните нарушения (ако има такива) и препоръки за тяхното коригиране. Одиторският доклад трябва да бъде приложен към годишния счетоводен отчет на организацията.




Разширено значение на понятието "одити"

В деловата практиката се използват още понятията:

  • - "оперативен одит",
  • - "технически (индустриален) одит",
  • - "одит на ИТ сигурността",
  • - "одит на околната среда",
  • - "одит на качеството" и
  • - други видове одит,

но тези понятия и процеси нямат законови (определени в закона) определения. Някои видове одити са близки по значение до сертифицирането. Тези видове дейности по контрол, одит и инспекция трябва да се разграничават от действителния одит на финансовите отчети.

Провеждане на одити.

В по-широк смисъл, под одити може да се разбира всяка изпълнявана от независим(и) експерт(и) проверка за някакво явление или дейност, от някого, в някаква област - екология, енергетика, опазване на околната среда, бизнес, обществени поръчки, финансова дейност и др. Затова одита най-общо можем да го характеризираме като проверка от доверени в съответната област експерти - одитори или специализирани одиторски фирми.

В тази връзка, одита и одиторските проверки могат да бъдат

  • - оперативни,
  • - операционни,
  • - технически,
  • - годишни,
  • - планирани,
  • - извънредни,
  • - екологични,
  • - счетоводни,
  • - финансови.

и редица други одити. Някои видове одиторски проверки са близки по значение на сертификацията или се извършват като подготовка за нея.

Възникване на одита

Приблизително 4000 г. пр.н.е. древните цивилизации в Близкия изток създават държави и извършват икономически дейности. За да се следят приходите и разходите, те съставяли специални отчети. След известно време това довело до необходимостта да се организират проверки на съставените отчети за грешки. Ето как и кога е възникнал одита.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: