Translate

Счетоводна отчетност | dLambow

 

Счетоводна отчетност при водене на собствен бизнес


Поява на счетоводството

Счетоводството се е появило през 1494 год. от Лука Пачиоли, който е Венециански монах- математик и се счита за създател на двустранното счетоводно записване. Принципите, които той използва остават и до днес. У нас за първи път счетоводството се появява в Свищовската гимназия през 1894 год. под името Книговодство. Появата на счетоводството по времето на италианския ренесанс е не случайно, а е породено по нуждите на търговците да знаят сметките си (какво печелят и какво губят).

Определение

Счетоводната отчетност е подредена система за събиране, регистриране и обобщаване на информация в парично изражение за състоянието на имуществото, задълженията и капитала на бизнеса (фирма, организацията или предприятие) и техните промени чрез непрекъснато и документално отразяване на всички стопански операции.

Счетоводната отчетност е тясно свързано с данъчното и управленското счетоводство. Вътрешни потребители на финансови отчети са управители, учредители, участници и собственици на имуществото на организацията. Външни потребители на финансови отчети - инвеститори, кредитори, държавата. Служител, който прави счетоводството, се нарича счетоводител.

Счетоводна отчетност при собствен бизнес
Осигуряване на счетоводна отчетност
 

Предмет на счетоводната отчетност

Предмет на счетоводната отчетност във фирмата е нейното имуществено състояние. А съвкупността от стопанските средства на предприятието (активите) и техните източници (пасивите) образуват имуществото на предприятието.В определените сфери на обществения живот, предприятията могат да осъществяват различни по своя характер дейности. Дейностите могат да са свързани с производството на стоки и услуги, както в областта на промишлеността, транспорта, търговията, строителството, също и в областта на културата, здравеопазването, образованието и др.

Предприятията могат да бъдат малки, средни и големи. Между предприятията съществува прилика, която ги обединява. Всички предприятия, за да осъществяват своята дейност разполагат със стопански средства, т.е. активи. Те имат конкретен състав и изпълняват определена функционална роля. Има различни източници за получаване на стопански средства с право на ползване и разпореждане, средства на собственика, получени кредити от други банки или предприятия, задължения към доставчици и др.

Независимо от голямото разнообразие на имущественото състояние на различните предприятия, всяко едно от тях може да бъде характеризирано чрез:
  • - Стопанските средства или активите
  • - Източниците на стопанските средства или пасивите
  • - Стопански операции и процеси
  • - Стопанско- правните взаимоотношения или условните активи и пасиви.

Бизнес и счетоводна отчетност

"Счетоводството е едно от най- великите открития на човешкия гений, което всеки добър стопанин трябва да въведе в стопанството си" е казал Гьоте. За да осъществява своя бизнес, собственикът се нуждае от информацията за ресурсите, с които разполага и за измененията настъпващи с тях. Такава информация осигурява счетоводната отчетност.

Счетоводната отчетност е система за наблюдение

Счетоводството по своята същност представлява система за непрекъснато наблюдение, количествено измерване и регистриране в натура и стойност на стопанската операция с цел осигуряване на специфична информация за имуществото и капитала на фирмата, която да се използва за целите на мениджмънта, т.е. за вземане на управленски решение. Нараства значението на счетоводството.

Метод на счетоводство

Счетоводният метод е съвкупност от способи, чрез приложението на които се установява максимално точна, изчерпателна, достатъчна на обем и в цифрово изражение информация за всички обекти на счетоводното отчитане в тяхната взаимна връзка и за целите на ефективното им управление. Методът на счетоводството включва:

Документиране

Чрез него се получава пълна и точна информация за елементите на имуществото на предприятието; за измененията настъпили в резултат от дейността по време и място на извършването им; съхранява се информацията за продължителен период от време.

Оценка и калкулация

Чрез оценката се дава количествен израз на основните характеристики на обектите на счетоводството с помощта на стойностния измерител. Калкулацията е тясно свързана с оценката. Изразява се в предварителното оценяване на частите на обекти с по- сложна структура с оглед формирането на цялостната им стойностна характеристика.

Система на счетоводните сметки

Системата на водене на счетоводни сметки спомага за отразяване на информация за състоянието на средствата и техните източници в началото на отчетния период, измененията, които настъпват в резултат от дейността и тяхното състояние в края на отчетния период.

Двойно записване на счетоводните сметки

Чрез него се постига едновременно отразяване на двата равностойни, но противоположни ефекта от стопанските операции.

Инвентаризиране

Чрез него се установява действителното състояние на имуществото на предприятието, тъй като чрез него се обхващат и измененията, които не са били обект на текущо отчитане.

Балансово обобщение

 Използването му се налага поради необходимостта от обобщение и съпоставяне на стойностните размери на стопанските средства на предприятието (активите) и техните източници (пасивите). Изразява се в състоянието на счетоводен баланс.

Сводка на отчетните данни

Периодичното обобщаване на счетоводната информация за отделните обекти на отчитане на различни етапи от дейността.

Счетоводни форми

Счетоводната отчетност в предприятията се осъществява посредством прилагането на определени счетоводни форми. Тя обединява всички счетоводни регистри, в които е групирана и обобщена първичната счетоводна информация за извършваната от предприятието дейност.

Всяка счетоводна форма осигурява:

  • - единство на класификацията на отчитаните обекти на база утвърдените национални класификатори;
  • - предоставяне на необходимата счетоводна информация за мотивирането на управленските решения за данъчно облагане и за опазването на собствеността;
  • - обективност, точност, пълнота, достоверност и навременност на счетоводната информация за управлението на предприятието;
  • - предварителен и текущ контрол върху първичната счетоводна информация;
  • - отвореност на системата на счетоводството с оглед включването на допълнителни задачи;
  • - логическо преобразуване на счетоводната информация при нейната обработка и използване и др.

Счетоводната форма, която се прилага в отделните предприятия, се избира от главния счетоводител. Чрез нея се регламентират моделът на счетоводно запазване, системата от счетоводни регистри за хронологично и систематично текущо отчитане, както и периодичното обобщаване на данните от текущото счетоводно отчитане.



Съвкупност на счетоводните записвания

Методът на счетоводната отчетност не е механичен сбор от всички тези способи, а съвкупност, в която всеки способ има своето място и значение. Те се използват паралелно, като взаимно се допълват и поясняват.

Основни счетоводни принципи

Счетоводството се осъществява при спазване на два основни принципа:

1. принцип -

Текущо начисляване- в момента, в който при издаване на фактура за приходи означава, че разхода е признат.

2. принцип-

Действащо предприятие- в близко бъдеще не се очаква предприятието да преустанови дейността си или да съкрати разходите си.

Други принципи за счетоводна отчетност

Освен горните два основни счетоводни принципи в чл.4 ал.2 са формирани и други принципи, а те са:

- Предпазливост-

не бива да надценява активите си и да подценява пасивите си

- Съпоставимост между приходи и разходи-

трябва за съответен отчетен период приходите, които са отчетени да имат и съответстващи им разходи.

- Предимство на съдържанието пред правната норма-

активът се отчита като актив, ако се използва от предприятието независимо от правната норма

- Запазване на счетоводната политика за по продължително време-

свързано е с изискването на съпоставимост между два съседни отчетни периода

- Документиране на стопанските фактори и явления-

изисква всяка стопанска операция да бъде отразена в първичен счетоводен документ.
Непрекъснато нараства значението на счетоводната отчетност, особено при воденето на малък собствен бизнес и ограничени ресурси за влагане.
 

За какво ни е нужна счетоводна отчетност?

Първото нещо, което идва на ум на повечето бизнесмени в отговор на този въпрос, е, че необходимостта от счетоводство е разписана в закон. Всъщност, Законът за счетоводството задължава всички организации да поддържат счетоводна отчетност и да представят счетоводни отчети на ръководните органи, данъчната администрация и статистическите органи, а Данъчният кодекс, Наказателният кодекс и Кодексът за административните нарушения предвиждат сериозни санкции за нарушения в тази област.

Без счетоводна отчетност е невъзможно:

  • - да се изплащат дивиденти. Те могат да се изплащат само от нетна печалба, като тя трябва да бъде потвърдена от финансовите отчети;
  • - да се взема заем от банка. Финансовите отчети са включени в списъка на необходимите документи за получаване на заем;
  • - да се привличат инвеститори. Те се нуждаят от счетоводни данни и отчетност, за да анализират инвестиционната привлекателност на компанията.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: