Translate

Структура - счетоводни сметки | dLambow

Структура на счетоводните сметки



Счетоводни сметки


Счетоводен баланс

Съставянето на счетоводен баланс дава възможност ръководството на предприятието да получава информация относно стойностните размери на елементите на имуществото към определен момент. Балансът е средство за отразяване на счетоводната информация в нейната статика и, за да бъдат отразени своевременно всички изменения, които настъпват с обектите на отчитане.

След всяка стопанска операция е необходимо да се правят счетоводни баланси, което е трудна и на практика неизпълнима задача. Има още един момент, който прави способа на балансовото обобщаване недостатъчно за цялостното характеризиране на имущественото състояние на предприятието и измененията, които се извършват в резултат на осъществяваната от него дейност.

Структура на счетоводните сметки
Система на счетоводните сметки

Система на счетоводните сметки

В счетоводния баланс се показват само стойностните размери на отчетните обекти. Всичко това се постига посредством системата на счетоводните сметки. Това е способ на счетоводството, с помоща на който се осъществява най-пълно обхващане, текущо отразяване и контрол на извършваната от предприятието дейност.

Какво е счетоводна сметка?

Счетоводната сметка е средство за отразяване на началното състояние, измененията, настъпили през отчетния период, и крайното състояние на отчитания обект, което определя основната й структура. Счетоводната сметка се открива за всеки един обект, т.е. за всяко стопанско средство или за всеки източник се открива отделна, самостоятелна сметка.

Тя представлява таблица, в която се отразяват измененията, настъпили в обекта. Има две страни- лява и дясна. Лявата страна се нарича дебит (дължи, има да дава), а дясната кредит (вярва, има да взема). Когато измененията на обекта се отразяват в дебитната й страна, се казва, че сметката се дебитера, а когато това става в в дясната й кредитна страна- сметката се кредитира.

Форми на счетоводните сметки


Счетоводната сметка е средсво за отразяване на началното състояние, изменениата, настъпили през отчетния период, и крайносто състояние на отчетения обект. Счетоводнасметка се открива за всяко стопанско средсво или за всеки източник се открива самостоятелна сметка.

Счетоводната сметка има формата на специално разграфена таблица, която съдържа информация за състоянието и измененията, настъпили с отчитания обект. Отбелязват се датата на записване; №; съдържанието и стойностният размер на протеклата стопанска операция.

Познати са две основни форми:

 

- Едностранна форма,

при която записванията се използват една и съща колона за дебита и кредита. Сумите се записват една до друга, а съдържанието на операциите се излага последователно, независимо от характера на измененията.

- Двустранна форма,

при която счетоводната сметка представлява таблица с две страни, т.е. Т- образен вид, в която измененията се отразяват отделно за дебита и кредита.

Класификация на счетоводните сметки


В счетоводството се използват много и различни по характер счетоводни сметки. Съществено значение има и систематизирането на счетоводните сметки. За целта на тяхното изучаване и правилно приложение са създадени различни класификации:

І. Класификация на сметките в зависимост от връзката им със счетоводния баланс:

 

1. Балансовите сметки осигуряват информация за счетоводния баланс. 

Откриват се основните обекти на отчитане, по тях се записват всичките им изменения в резултат на протеклите стопански операции.

- Активните счетоводни сметки
съдържат информация за статиите от актива на баланса. Тяхното начално салдо се записва винаги в дебитната страна на сметката. Увеличенията също се записват в дебитната й страна, а намаленията в кредита. В края на отчетния периад крайното салдо на активните сметки е винаги в дебитната страна. Възможно е и да няма салдо.

- Пасивните счетоводни сметки
съдържат информация за статиите от пасива на баланса. Началното салдо на пасивните сметки се записва в кредита, както и всичките увеличения настъпили в резултат на протеклите стопански операции. Намаленията се записват в дебита, крайното салдо може да бъде само кредитна или нулево.

- Активно- пасивните счетоводни сметки

могат да дават нформация както за активните, така и за пасивните балансови статии. Характера на обектите, чиито изменения се отчитат посредством последователното им записване по активно- пасивни сметки е такъв, че те в един момент са активни (например- вземания), а в следващия- пасивни (например- задължения).

2. Небалансови сметки не са пряко свързани със счетоводния баланс. 

Те не участват пряко при формирането на неговото съдържание, още ги наричат транзитни сметки. Откриват се без начални салда, с размер на изменението в резултат на извършената стопанска операция. Дебитните и кредитните обороти винаги са равни. Приключват се без салда, преди съставянето на счетоводния баланс, чрез тях се набира пряка информация за съставянето му. Те имат временен характер и се използват за целите на текущото счетоводно отчитане.

ІІ. Класификация на сметките в зависимост от степента на обобщаване на отчетните данни:


Синтетичните сметки

се характеризират с висока степен на обобщаване на информацията за обектите на отчитане. По тях се записват състоянието и измененията на обекти, които имат еднородно икономическо състояние. Тези сметки са обобщаващи и още се наричат главни сметки. Сборът от синтетичните сметки се представя в Главната книга на счетоводното предприятие. Записванията по тях става само в стойност.

Аналитичните сметки

се използват за отразяване на детайлизирана, подробна информация за обектите на очитане. Те се откриват към синтетични сметки с цел пълен обхват и висока степен на индивидуализация на обекта. Записванията по аналитичните сметки или партидите, както още ги наричат, се извършва както в стойност, така и в натурални измерители. За пълното характеризиране на обекта на отчитане е недостатъчно само стойностното му изражение. По аналитичните сметки се указват и данни за количеството, цената и мярката.

Зависимости при откриване, завеждане и приключване на сметки

Съществуват няколко зависимости при откриването, завеждането и приключването на синтетичните и аналитичните сметки:
  • - началното салдо на синтетичната сметка е равно на сбора от началните салдо по всички аналитични сметки към синтетичната сметка

  • - дебитният оборот на синтетичната сметка е равен на сбора от дебитните обороти на аналитичните сметки към нея

  • - кредитният оборот на синтетичната сметка е равен на сбора от кредитните обороти на аналитичните сметки към нея

  • - крайното салдо на синтетичната сметка е равно на сбора от крайните салда на аналитичните сметки, открити към дадена синтетична сметка.


ІІІ. Класификация на сметките в зависимост от предназночението им


1. Основни счетоводни сметки

Основни са счетоводните сметки, които отразяват данни за състоянието и изменението на стопанските средства на предприятието и техните източници.

- Имуществените сметки

отразяват състоянието и измененията на обектите с материално- веществен характер. Тези сметки са активни и имат само дебитно начално и крайно салдо. Увиличенията се записват в дебитната страна, а намаленията в кредитната страна на сметката.

- Паричните сметки
отразяват състоянието и изменениета, които настъпват в паричните средства на предприятието в процес на осъществяване на дейността. Тези сметки са активни и имат дебитно начално или крайно салдо (или нулево). Записванията по тях се правят само в стойност.

- Капиталовите сметки
служат за отчитане на собствения капитал, както и част от привлечения капитал, формиран в резултат на финансови операции на предприятието. Тези сметки са пасивни и имат само кредитно начално и крайно салдо. Записванията по тях са правят само в стойност.

- Разчетни сметки 
отразяват сметните взаимоотношения на предприятието с други предприятия, физически и юридически лица. В зависимост от характера на възникване взаимоотношенията сметката може да бъде актина, пасивна или активно- пасивна.

2. Корективни счетоводни сметки

Корективните счетоводни сметки нямат самостоятелно значение. Те се използват за корегиране на стойностните оценки на обектите, отразени по някои от основните сметки.Те се наричат още регулиращи, уточняващи сметки.

3. Операционни сметки

Операционните сметки се използват за отчитане на основните стопански процеси- доставка, производство, реализация. Имат временен характер и се приключват преди края на отчетния период.

4. Отчетно - разграничителни сметки

Отчетно - разграничителните сметки се използват за отчитане на разходите и приходите за бъдещи периоди с оглед тези разходи и приходи да бъдат отнесени точно към съответния отчетин период.

5. Финансово - резултатните сметки

Финансово - резултатните сметки се използват за отразяване на финансовия резултат от дейността на предприятието. Сметката е активно- пасивна и може да остане с дебитно или кредитно салдо. Дебитното салдо отразява отрицателен краен резултат от дейността, а кредитното- положителен.

Елементи на счетоводните сметки

Всяка сметка се състои от няколко елемента:

Откриване на счетоводна сметка (начално салдо),

взема се от началният счетоводен баланс. Откриването на тази сметка се извършва със стойностните размери на измененията по стопанските операции, които се записват в дебита или кредита на сметката, в зависимост от характера на изменението.

Дебитният и кредитният оборот са измененията

(увеличение или намаление) в стойностния размер на отчитания обект в резултат на осъществяваната от предприятието дейност. Тяхното записване по дебитната или кредитна страна се нарича завеждане на счетоводна сметка.
 

Дебитният и кредитният сборове

се установяват в края на отчетния период. Те включват съответния оборот и записването съгласно началния счетоводен баланс начално салдо.
 

Крайно салдо или крайният остатък

е състоянието на обекта към момента на отчитане. То може да бъде дебитно или кредитно в зависимост от същността на обекта, за който е открита сметката. Когато се открива с начално салдо, крайното салдо винаги се записва в страната на сметката, по която се записват началното салдо. Според структурата им, крайното салдо по сметките са начални салда за следващия отчетен период въз основа на тях се съставя приключителния баланс в края на отчетния период.

Водене на счетоводните сметки


Водене на сметките.

Завеждането им се състои в последователното записване на стойностните размери на всички протекли стопански операции, като тези, които водят до увеличаване стойността на отчитания обект, се записват в дебита, а тези, които водят до неговото намаление - в кредита.

Сумата на измененията представляват съответно дебитен и кредитен оборот. Те се записват в самостоятелен ред.Крайното салдо е разликата между дебитен и кредитен сбор. То може да бъде само дебитно, тъй като не може кредитният сбор да бъде по- голям от дебитния.

Всеки обект със своя счетоводна сметка.

Счетоводни сметки се откриват за всички обекти на отчитане, които от своя страна могат да бъдат активни и пасивни. В зависимост от това, за какъв обект е открита сметката, съществуват определени различия при откриването, завеждането и приключването на счетоводните сметки. Сметките за активите (активни счетоводни сметки) се откриват, като началното им салдо, взето от октивната балансова статия, се записва винаги в дебита.

Приключване на активните сметки.

Активните сметки се приключват, като в кредита се записва салдо за уравнение, равно по стойност на крайното салдо. По този начин сборовете в дебитната и кредитната страна се изравняват и се записват на самостоятелен ред в двете противоположни страни на сметката. Подчертават се с две черти, което означава, че сметката е приключена.

Ако сметката няма салдо, приключването и се състои в установяване на дебитния и кредитен сбор, които са равни. Подчертават се с две успоредни черти. Ако е необходимо след приключването на сметката отчитането на сметката, се открива нова сметка.

Пасивни и активни сметки.


Откриване и приключване

Откриването, завеждането и приключването на сметките за пасивните се различават активните счетоводни сметки. Началните салда на пасивните сметки се записват винаги в кредита. Всички увеличения на стойностния размер на обекта, настъпили в резултат на стопанските операции, се записват също в кредита, а намаленията- в дебита. Следователно, записванията по пасивните счетоводни сметки противоположни на записванията по активните сметки.

Актив и пасив.

Двата вида сметки отразяват двете противоположни страни на едно и също нещо- имуществото на предприятието като съвкупност от стопанските средства в актива и техните източници в пасива. Установяват се дебитни и кредитни обороти, чиито суми се записват на отделен ред. В края на отчетния период се изчисляват дебитни и кредитни сборове. Кредитния сбор се образува чрез събиране на началното салдо и кредитния оборот, а размера на дебитния сбор се равнява на този на дебитния оборот.

Разлика между кредитния и дебитния сбор.

Разликата между кредитния и дебитния сбор образува крайното салдо. То може да бъде само кредитно, тъй като няма как дебитния сбор да бъде по- голям от кредитния. Възможно е сметката да бъде изравнена, ако дебитния сбор е равен на кредитния. При приключване на пасивните счетоводни сметки салдото за уравнение се записва в дебита, т.е. в по- малката страна на сметката, по този начин дебитния и кредитния сбор се изравняват, като по този начин структурата им е завършена.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: