Translate

Производство

Какво точно е производство?

Под производство в широк смисъл на думата се разбира съзнателно, целенасочено преобразуване на оскъдни ресурси във продукти и услуги, задоволяващи потребностите на хората. Производството включва три елемента вход, процес и изход. Входните елементи са ресурсите на производството, които приведени в действие, придобиват производствени фактори. Тяхното комбиниране дава съдържанието на процеса на производството. Изходните елементи на производствената система  са продуктите. Важното е те да имат нова, по-висока степен на полезност от входните елементи, да отговарят в по-висока степен на потребностите на хората.  

Производствени фактори.

Основните производствени фактори са труд,земя и капитал, а според съвременните разбирания като такива се приемат още предприемачеството, информацията, енергията, технологията и организация на производството.

Хората притежават работна сила - съвкупност от умствени, физически и психически способности. Тя е ресурс. Приложена в действие, се превръща в  производствен фактор, наречен труд. Той първичен производствен фактор и осъществява комбинацията между отделните фактори. По този начин придава целенасоченост на производството.
Трудът има количeствена и качествена характеситика. Количеството на труда се измерва с неговата продължителност и обществени условия.

Той  е израз на определени физически и обществени условия.

Качествената характеристика на труда отразява конкретните му особености и  е свързана с неговата производителност. Най-съществена роля при формирането на качеството на труда имат специализацията на труда и разпределението му по сфери и дейности.

Производствена функция.

За да осъществяват производството на дадена стока или услуга, фирмите комбинират много и различни елементи-суровини, материали, машини, сгради, съоражения, труд, притежаващ разнообразни умения и възможности.

Производствен метод.

С понятието пройводствен метод се обозначава комбинацията от фактори, необходими за пройзводството на единица продукт. Технически ефективен е този метод, при който се получава максимален обем на продукцията при използването на определено количество входни пройзводствени фактори. Целта на икономическия ефективния пройзвоствен метод е да се сведат до минимум разходите за даден обем на пройводството.

Xарактеристика на производствената функция.

Производствената функция дава отговор на въпроса, какво максимално количество продукция може да се произведе при определена съвкупност от производствени фактори. Производствената функция е аналитичен инструмент за оптимизиране на производството. Тя може да се представи по следния начин:
                        Q=f(f1,f2,f3,…,fn).
------------------------------------------------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: