Translate

Производство в бизнеса (Production)

Какво е производствен процес.

http://news.cnet.com/i/bto/20071106/OLPC_photo_540x360.jpgПроизводството (Production) е процес на преработка и на преобразуване. Предназначено е за изготвяне на стоки и различни продукти. Производството предполага професионални знания и умения и изисква сложно съчетани решения и действия. То се явява основна задача на управлението и представлява основна област на инвестиции в бизнеса. Повечето кадри и персонал в една фирма се подбират и назначават именно в производството.

Производство удовлетворява поръчките на клиенти.

Чрез производство се удовлетворяват основната част от заявките на клиентите и по този начин то се явява решаващ фактор в доходността и ръста на бизнеса. Всички тези определения и насоки за същността на производството не са изчерпващи, но са достатъчно типични и свойствени за всеки производствен бизнес.

Така, че - Какво е това производство?

Използвайки простия модел "ресурс - продукт", производството може да се определи като процес на преработка, в която към ресурса се добавя определена стойност,  необходима на присъщите потребители на продукта. Изучавайки процеса на производство, е необходимо да разбираме, че в него се включва значително повече от простото и механично производство на продукция. Към това се добавят традиции, вкусове, умения, ноу-хау, технологии...

http://regmedia.co.uk/2007/12/12/787_production_line.jpgПотребителска стойност.

Производството предоставя на потребителите не само продукция с определени физико - химически показатели (размер, твърдост, цвят, състав…), но и с определена потребителска стойност + услуга с добавена ценност или преимущества към това, което се произвежда.

Машини и ресурси за производство.

Машините са ресурс или база в процеса на преработка на суровините или заготовките за производство, а хората са основния организационен фактор, придаващ целенасоченост на производствения процес, подчинявайки го на стардартите за качество, производителност и ритмичност на доставките. Производството касае не такива общодостъпни ресурси като въздух, вода, светлина …, а конкретни продукти, носещи собствена, присъща им стойност в очите на потребителите, като им позволява конкретно и индивидуално да бъдат притежавани.

Разбира се, производството може да бъде разбирано както в по-тесен, така и в по-широк смисъл.
  • В тесен смисъл то е преработка на определени материални продукти и делими продукти (хляб, колбаси, машини…).
  • В по-широк смисъл се отнася и до осигуряването и на нематериални продукти, като електричество, сгъстен въздух, красота (външен вид), комфорт при пътуване, удобства в офиса, здраве, емоционална удовлетвореност и т.н.

http://www.mopo.ca/uploaded_images/x-box-748826.jpgКонкретна производствена полезност.

Производството не е самоцел (при социалистическото производство беше важно да се произведе нещо, а дали и кога то ще бъде използвано, нямаше съществено значение). То трябва да бъде подчинено на критерия за конкретна полезност. Ако човек се нуждае от един хляб на ден и за този хляб той плаща 1 лев, то производството на половин хляб е недостатъчно и може да увеличи стойността на хляба, докато производството на два хляба е излишно и това може да обезцени стойността на хляба.

Търсене и предлагане.

Затова всяко производство, малко или много, е подчинено на процеса на търсене и предлагане и определянето на неговата ценност е динамичен и изменчив процес, който многостранно се отразява на параметрите на производство, качеството на използваните суровини и съвършенството на прилаганите технологии.

От философска гладна точка, няма производство (Production), което да не може да бъде организирано и планирано, стига към това да се приложи достатъчно потребителско търсене и интелектуална енергия. Разбира се, крайностите трябва да се избягват поради ограничеността на повечето природни ресурси, но и това е едно от интелектуалните предизвикателства.

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: