Translate

Стандартизация в бизнеса.

Качество и конкурентоспособност

Чрез стандартизацията в бизнеса се осигурява качеството и конкурентоспособността на вътрешния и международния пазар, улеснява се техническото сътрудничество между заинтересованите страни. Чрез бизнес стандартите се определят условията за маркировка, опаковка, кодиране, съхраняването и транспортирането на продуктите.

Стандартизационна дейност по ISO.

Според определение на междунарародната организация по стандартизация и ISO, стандартизацията е дейност, свързана с разработването на предписанията за общо и повтарящо се предписание на действителните и възможни проблеми с цел постигане на оптимален ред в дадена съвкупност от обстоятелства в дадена област, бизнес, наука, техника, транспорт и др.

Обектите на стандартизацията се разглеждат като непрекъснато променяща се, разширяваща се област. В началото обект на стандартизацията са били готовите изделия.

Стандартизацията се подчинява на някои основни принципи:  


•    Оптималност - 

при стандартизация на суровини и материали при готова продукция е  необходимо да се определи оптимален брой на принципите, които ще се извършват, тяхното класифициране и кодиране, определяне на минималния брой на показателите за окачествяване на дадена стока.

•    Обективност - 

при стандартизация на всеки обект, трябва да се изхожда от потреблението на обществото и от обективните закономерности. Правно регламентиране на стандартите - определяне степента и обхвата на тяхната задължителност и отговорност при неспазването му.

•    Системност, последователност и комплексност - 

това е стандартизация на всичко, което има отнош. за създаване на даден продукт на труда и неговата полезност.

•    Съблюдаване на обществените интереси и тези на потребителя - 

при този принцип стандартизацията се извършва за обща полза и при участието на всички страни, като определя гаранции за производители, доставчици, потребители и други.

•    Перспективност - 

при разработването на нови стандарти е необходимо да се има в предвид не само постигнатото ниво, но и перспективата за осъвършенстване на производството.

•    Относителна стабилност - 

при този принцип обектите, които се стандартизират трябва да имат стабилност по отношение на притежаваните свойства, условия за преработка, съхранение, химическия състав и др.

В България средния срок за сигурна стабилност е 5 години. Единство, краткост и точност на терминологията - всички понятия, термини и др., използвани в различните стандартизационни документи трябва да бъдат пределно кратки, точни и ясни, особено когато касаят бизнеса и неговото развитие.
------------------------------------------------
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: