Translate

Рентабилност | dLambow


Какво е рентабилност и как се изчислява?


Формула за рентабилност
R = P / Ra
Където:
  • - R - е рентабилността
  • - P - е печалбата
  • - Ra - са разходите или
    себестойността на продукцията,
    формиращи печалбата

Какво е рентабилност?


Произход на понятието

Понятието "Рентабилност" идва от немски rentabel, което означава доходност, полезност, печеливш или това е относителен показател за икономическа ефективност  на производството или предприемаческата дейност като цяло, с множество разновидности за осъществяване на различни видове икономически анализи и на различни нива във фирмената йерархия и бизнеса.

Значение на показателя

Рентабилността отразява цялостно степента на ефективност при използването на материалните, трудовите и финансовите ресурси, както и на природните ресурси. Най-общо, това е отношението на приходите към разходите или себестойността на продукцията. Но Високите приходи не винаги са доказателство за успешен бизнес. Можете да инвестирате много пари и в същото време да получите ниска печалба. 

Какво е рентабилност на бизнеса?
Какво е рентабилност?


Кой стартъп е успешен?

Една от основните характеристики на успешния стартъп е високата рентабилност. Ако има трудности с това, тогава предприемачът не получава доходи и инвестицията му в компанията се оказва твърде скъпа. Ако рентабилността е на минус, компанията е губеща. Останалите случаи трябва да се разглеждат отделно, като се оценява състоянието на пазара и финансовата ситуация в страната и по света.

Как се изчислява коефициент на рентабилност?

Коефициентът на рентабилност се изчислява като съотношението на печалбата към активите, ресурсите или потоците, които го формират. Може да се изрази както в печалба за единица инвестирани средства, така и в печалбата, която носи всяка получена парична единица. Степента на рентабилност често се изразява като процент.

Общият принцип за изчисляване на рентабилността е 
печалбата да се раздели на един или друг показател.

Формула за рентабилност.

Най-общо, това е отношението на приходи към разходи или себестойност на продукцията. Или ако трябва да го изразим с формула, то изглежда така:
R = P / Ra
Където
  •     R - е рентабилността,
  •     P - е печалбата,
  •     Ra - са разходите или себестойност на продукцията, формиращи печалбата.
Което означава отношението на приходите на предприятието към разходите за производство и реализацията на съответната продукция. Желателно е този показател винаги да остава по-голям от единица. А ако е по-малък от единица, това е предупреждение за задаващи се проблеми.



Показатели за рентабилност


Комплексен показател за рентабилност.

Рентабилността е комплексен показател за използване на материалните, трудовите и паричните ресурси и природните богатства, с които разполага фирмата и показва нейното състояние, при което приходите от реализация на предлаганите стоки или услуги покриват разходите за тяхното производство или доставка. Или казано по-професионално, това е нормата на печалба в доходите.

Основни показатели за рентабилност:

  • - Възвръщаемост на собствения капитал (ROE Return On Equity) = Нетен доход / Собствен капитал
  • - Обща (брутна) рентабилност = брутна печалба/приход
  • - Възвръщаемост на продажбите (ROS Return On Sales) = Оперативна печалба / Приходи
  • - Възвръщаемост на активите (ROA Return On Assets) = Нетен доход / Активи или (Нетен доход + Разход за лихви) / Активи

Допълнителни показатели за рентабилност:

  • - Рентабилност на дълготрайните активи = Нетна печалба / Дълготрайни активи
  • - Рентабилност на персонала (ROL) = Нетна печалба / сумата на разходите за персонал
  • - Основен коефициент за рентабилност на активите - съотношението на печалбата преди данъци и лихвите към общата стойност на активите. BEP = EBITDA/Активи × 100%
  • - Рентабилност на инвестирания постоянен капитал (ROIC) е съотношението на нетната оперативна печалба към средния собствен капитал и дългосрочния дългов капитал за периода. ROIC = EBIT × (100% - ставка на данък върху дохода) / Инвестиран капитал.
  • - Рентабилност на собствения капитал (собствен капитал + дългосрочни заеми) (ROCE)
  • - Рентабилност на общите активи (ROTA) = Печалба преди данъци / Общо активи
  • - Рентабилност на бизнес активите (ROBA)
  • - Рентабилност на нетните активи (RONA) = Печалба преди данъци / Нетни активи
  • - Рентабилност на производството = Печалба / (Разходи на дълготрайни активи + цена на оборотен капитал)
  • - Рентабилност на надценката (маржа) - (Profitability of the margin) - съотношението на производствените разходи към продажната цена
  • - Рентабилността на себестойността (Profitability of the Cost of Sales) - съотношението на печалбата към разходите за покупка.

Видове рентабилности.


Критерии за икономически анализ и сравнения.

Рентабилностите биват различни видове, според това на какво ниво правим икономическия анализ. Те могат да бъдат свързани с активите, с капитала, с продажбите или с други фактори в производството, но винаги показват ефективността от използването на съответния аспект в реализацията на бизнеса.

Сравнение на рентабилности.

Като се сравняват различните рентабилности, може да се прави анализ и да се вадят заключения за ефективността и тесните места в организацията на всеки бизнес. А когато се говори за рентабилност на бизнеса, в което влиза както производството, така и реализацията,, то в случая се подразбират сметките за ефективност и доходност на дейността като цяло.

Откупваемост на използваните средства

Ако се говори за Commodity Rentabilität, то това са сметките по отношение на получаваната печалба към сумата на разходите за производството на дадената стока (себестойността). В този случай може да се пресмятат и различни видове откупваемост на използваните средства.

Рентабилност на производствени разходи

В производствените разходи могат да влизат изразходваните парични активи за придобиване на оборудване, разходите за техническо обслужване и ремонти, амортизационните разноски, всички разноски за разплащане с наетия персонал за обслужване на съответното оборудване или цех, като в това влизат не само заплатите, но и всички осигуровки, застраховки, социални доплащания, болнични и т.н.

Финансова рентабилност

Сравняват се вариантите за възвръщаемост и откупваемост. Затова при избора на финансиране за една или друга сфера на дейност на дадена фирма, предприемача винаги трябва да прави сравнителни варианти пресмятайки всички възможни разходи и главно - тяхната възвръщаемост, отчитайки показателите за рентабилност. Защото може да се окаже, че при едни и същи разходи, в зависимост от това къде са направени, може да се окаже, че тяхната откупваемост се различава в пъти.

Развитие на рентабилни дейности.

Познавайки рентабилността на даден бизнес, предприемачът може да разбере как да го развива, колко печеливш е и как ще расте в бъдеще.  Трябва да се залага на развитието на такава стопанска дейност или бизнес, където предполагаемия икономически показател за рентабилност е най висок, а евентуалните рискове от получаването на загуби са най-малки. В тези случаи е и най-вероятно да се осигури и то с голям успех, странично финансиране на фирмата с голяма вероятност за бърза възвръщаемост.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: