Translate

Факторинг в бизнеса | dLambow

 

Факторинг като бизнес услуга

 

Факторинг е вид финансова услуга

Тя се предлага от банки или специализирани фирми за бизнес клиенти, които имат да получават забавени плащания, като фирмата фактор изплаща на получателя дължимата сума или част от нея, срещу правото самата тя да събере задължението от длъжника. 

Факторингът е и комплексна бизнес услуга, която банка или факторингова компания, встъпващи в ролята на финансов агент, предоставят на фирми, които работят със своите клиенти в условията на отсрочено плащане. 

Факторинг е вид финансова услуга
Факторинг като бизнес услуга

Факторингът се прави обикновено срещу процент от дължимата сума. 

По този начин получателя на средствата получава парите си значително по-бързо и ги включва във финансовия си оборот, вместо да има да взема, но постъпленията да се протакат във времето с месеци, а понякога и с години.

Услугите по факторинга включват не само предоставяне на доставчика и получаване от купувача на парични средства, съобразно условията на сделката помежду им, но и осъществяване на контрол относно задълженията на получателя на доставките.

Факторингът има логика да съществува, поради това, че по този начин определени фирми се специализират в събиранията на вземания и това им позволява да го правят значително по-ефективно, отколкото би се справила обикновена производствена фирма, която няма постоянна практика в това, нито има специализирани звена.


Напомняне на дебитора.

В т.ч. влизат напомнянето на дебитора за настъпването на падежа за плащанията, сравняване на данните по разплащанията с дебитора, предоставяне на доставчика на информация за текущото състояние на дебиторската задлъжнялост, водене на архив по историята на отношенията и текущите операции. Факторинговите услуги включват анализ на събраните към даден момент данни и уточняване на рисковете от евентуално забавяне или неплащане, като възоснова на това се предприемат превантивни мерки за обезпечаване условията по договора.



Факторинг и финансиране на бизнеса.

Факторингът се явява вид финансиране от банката на доставките на определени стоки или извършването на договорени услеги, осъществяване в общия случай при условията на отсрочено плащане. По този начин факторинга се явява финансово комисионна операция по преотстъпване на дебиторската задлъжнялост на факторинговата компания с цел:
  • -    да се гарантира пълното погасяване на дълга;
  • -    да се намалят разходите по воденето на сметките;
  • -    да се осигури незабавно получаване на по-голямата част от дълга;
  • -    да се предотвратят евентуални усложнения със събираемостта поради възможна конюнктура или по други причини.
Фирмата кредитор по-бързо получава парите си, а фирмата изпълнител получава процент за услугите си. На пръв поглед, длъжниците не ли следвало да са много доволни от такова развитие на събитията, но в крайна сметка своевременното уреждане на дълга е и в тяхна полза, защото в противен случай може окончателно да си загубят бизнеса и да фалират.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: