Translate

Кредитор

 

Кредитор - значение и определение

 

Какво е кредитор?

Кредитор, като понятие идва от латински език - “creditor” със значението на “доверител”, което идва от “credo” - “вяра” и означава физическо или юридическо лице или въобще бизнес субект, участник в гражданските правоотношения, който има право да поиска от друг участник - длъжник (кредитополучател) определено поведение.

Множествени кредитори

В отношенията на задълженост може да има няколко кредитори (т.н. множественост на кредиторите), като при това всеки от тях може да търси от длъжника изпълнение на целия дълг, ако има неделимост на предмета на задължение, при съвместно издаване на поръчителство, при съвместно причиняване на вреда, освен в случаите предвидени в договра или според закона.


Кредитор - значение

В по тесен смисъл на понятието кредитор, най-често използван от икономистите и счетоводителите, кредитора е страна в кредитните отношения, предоставяща кредитните ресурси (паричните средства) при условията на възвръщаемост, срочност и платимост. Предоставените кредитни ресурси в парична форма се наричат кредит, който трябва да се погаси също с парично плащане.

Кредиторска задлъжнялост

В счетоводните отчети, термина кредитор се използва за обозначаване на човек или фирма, пред които дадено предприятие има задължение, отразено в неговия баланс - кредиторска задлъжнялост.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: