Translate

Събирателно дружество | dLambow

 

Какво е събирателно дружество и как се учредява?

 

Какво е събирателно дружество?

Събирателното дружество или съкратено СД е вид фирма по Търговския закон, която се образува от две или повече физически или юридически лица за извършване по занятие на търговски сделки под обща фирма (наименование).

Отговорност на съдружниците

Съдружниците в СД отговарят солидарно и неограничено за задълженията на дружеството по време на неговата бизнес дейност. Фирмата на СД се състои от фамилните имена или фирмите на един или повече от съдружниците с указанието “събирателно дружество” или “съдружие” (“с-ие”).

Събирателно дружество
Събирателно дружество



Учредяване на събирателно дружество

СД се учредява с дружествен договор, който трябва да е нотариално заверен. Съдружникът може да участва в друго дружество или да сключва търговски сделки, които се отнасят до предмета на дейност на дружеството само със съгласието на останалите съдружници, дадено писмено в този договор.

Управление на събирателното дружество

Всеки съдружник има право да управлява дружествените работи, освен ако с дружествения договор управлението е възложено на един или няколко от съдружниците или на трето лице, при което са определени техните права и задължения.

Всеки съдружник може да представлява събирателното дружеството, освен ако с дружествения договор не е предвидено друго. Дейността се осъществява в адреса по регистрация или в допълнително разкрити и регистрирани офиси на клонове и адреси на производствени подразделения.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: