Translate

Полиестер

Използване на полиестери

 

Какво са полиестерите?

Полиестери, наричани още и полиефири, са високомолекулярните съединения, получавани в производството чрез поликондензация на многосновни киселини или на техните алдехиди с многоатомни спирали.

Известни са естествени (като кехлибар и някои други) и изкуствени полиестери, като практическо приложение намират:

  • - полиетилентерефталат,
  • - полиефиракрилати,
  • - полиефирмалеинати,
  • - някои смоли и др.

Вълна от полиестер

Полиестер е влакно, произвеждано на основата на полиефир, като външно напомня вълна и се използва за приготвянето на подови покрития, тъкани и др. А полиефирното влакно е вид синтетично влакно, формиращо се от стапянето на полиетилентерафталат или негови производни.

Предимства

Качествата на полиестерите се изразяват в тяхната светлинна- и атмосфероустойчивост, висока якост, добра устойчивост на изтриване, а също са устойчиви и към органични разтворители.


Недостатъци

От друга страна, като недостатъци могат да се изтъкнат способността им към силно наелектризиране, трудностите при боядисване, твърдостта, която би могла да се намали или отстрани чрез химическо модифициране.

Използване на полиестери

Полиестер може да се използва в производството на различни тъкани, изкуствена кожа, бризенти или при армирането със здрави влакна на по-слабите тъкани. Някои от основните търговски наименования на полиестерите са дакрон, терилен, тесил, елан, тетерон, лавсан, тергал и др.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: