Translate

Консорциум | dLambow

 

Какво е консорциум?

Консорциум, от лат. "Consortium" със значение на "съучастие, съдружие, съобщество", е организационна бизнес форма за временно фирмено обединение на независими предприятия и организации с цел координация на тяхна обща предприемаческа дейност, във връзка с развитието на съвместен проект за общо ползване на облагите от него или споделяне на обща отговорност.

Значение на консорциума

Консорциум е договорното обединение на търговци за съвместно осъществяване на определена крупна по мащаби дейност, което има за цел да координира действията на участниците в съответствие с ангажиментите по подписания договор.





Дейност на консорциума

Действията на фирмите в консорциума се координират от лидер, който получава за своята роля определени отчисления от съвместната дейност. Всеки участник подготвя предложение за своята част от общата задача, като по този начин се формира общото предложение на целия консорциум.

Обединението изготвя съвместни поръчки, провежда производствени, финансово-кредитни и маркетингови операции от голям мащаб и носи солидарна отговорност пред доставчиците. Обикновено, под тази форма се организира съвместното участие в крупни проекти в промишленото строителство.


Консорциума е за координация на предприемаческата дейност

Консорциумите са удобна форма за координация на предприемаческата дейност, за получаване на изгодни поръчки и тяхното съвместно изпълнение. Координационния лидер обикновено е най-крупната фирма в обединението, като тя представлява интересите на всички участници и действа в предела на предоставените й пълномощия.

В зависимост от вида на целите, задачите и участниците в него, консорциум може да се създаде като гражданско сдружение или като търговска структура, предвидена в Търговския закон, като във втория случай се преминават всички етапи на учредяване, регистрация и вписване, като за всеки друг вид фирма.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: