Translate

Overdraft | dLambow

 

Какво е овърдрафт?

 

Овърдрафт е разрешения кредитен преразход. 

Като понятие, в банковото кредитиране, овердрафт идва от англ. език «overdraft”, като има значение на свръхпланов преразход по кредитна сметка на физическо или юридическо лице договорено с обслужващата кредита банка.

Разбира се, това може да е договорен преразход по кредитна линия за едно предприятие, но масовия случай, в който се използва понятието в банковата практика, касае кредитните карти, издадени на физически лица, използвани за лично потребление.

Овърдрафт?
Какво е овърдрафт?


Овърдрафт по кредитна карта

Вероятно е възможен овърдрафт и по дебитна карта, като сума с която можем да се разплащаме, ако привършим наличните средства по сметката си. Но по-приложимо това е в случаите на ползване на кредитни карти и тогава то се отнася до един допълнителен кредит в извънредни ситуации, който се договаря като процент (например 10%) над вече договорения и обезпечен кредитен лимит по картата.

Удобството на овърдрафта се състои в това, че когато възникне извънредна нужда от финансиране на определени покупки, ползвателя на кредитните пари може автоматично да се възползва от тези допълнителни средства, без да провежда допълнителни преговори и договаряне с банката за тях.




Условия за ползване на овърдрафт

Естествено, условията за ползване на такива овердрафти са допълнително уточнени с определени утежнения, както като дължима лихва върху тях, така и като срок за погасяването им - обикновено по кратък. В този случай, всички суми, постъпващи по клиентската сметка, автоматично и с предимство се насочват за погасяване на задължението.

С цел привличане на нови клиенти или за популяризиране на картовите услуги, понякога е възможно да се предостави определен гратисен период, през който да не се начислява лихва или други привлекателни условия по отношение на овърдрафта или всички отпускани кредитни средства по картата, в зависимост от кредитната политика на банката.

Овердрафтите са вид краткосрочно и облекчено кредитиране

При всички случаи, овердрафтите са вид краткосрочно и облекчено кредитиране в рамките на определени, предварително договорени граници, при завишени лихвени условия, особено в случаите, когато възникналите задължения периодично се погасяват с автоматично прихващане на заплатата на кредитираното лице.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: