Translate

Пет правила за стартиране на бизнес | dLambow

Има пет основни правила за стартиране и оставане в малкия семеен бизнес

 

Правило № 1: Да обслужваш своите клиенти в бизнеса е привилегия.

Този водещ принцип би Ви помогнал да стегнете позапуснатата си фирма (или досегашна дейност), като въведете ред и организация на световно ниво. Бъдете честни и справедливи във всичките си сделки, даже и в най-дребните и маловажните от тях.


Правила за стартиране на бизнес
Пет правила за стартиране на бизнес

И не забравяйте да кажете “благодаря” с усмивка на уста. Дайте на хората да разберат, че Вие оценявате техните действия, решения, постъпки и поведение. Помислете си на колко от Вашите постоянни клиенти (надявам се, че имате такива), които ден след ден поръчват при Вас, сте се сетили да им благодарите?

  • На кои от тях знаете рождените дати, хобитата, интересите? 
  • На колко от тях сте изпратили поздравителна картичка по някакъв повод? 
  • Правили ли сте им някакви отстъпки? 
  • Давали ли сте им безплатни подаръци?
На новопоявилите се клиенти оставяте ли своя визитна картичка, за да ги улесните при необходимост от допълнителна информация за Вашите стъпки или услуги? Имате ли телефон за поръчки при повикване? Осигурявате ли безплатна доставка до офиса (или дома) на клиентите си? И помнете, че ценен в бизнеса е не този, който задава въпроси, а онзи който дава отговорите.

Бизнес Правило № 2: Правeте бизнес за да изкарвайте пари! 

А не заради красота, медал, грамота, благотворителност, социални дейности... Винаги помнете, че най-важната причина, заради която сте в бизнеса, е да реализирате печалба! Аптекаря е отворил аптека не толкова за да Ви цери, а за да си изкара заплата. Автобусните превози нямат за цел да Ви помагат в придвижването от точка А до точка Б, а за да печелят.

Ако Вие не изкарвате пари, то няма да сте дълго в бизнеса. Виждал съм твърде много хора, които започват нещо с убеждението, че като сложат възможно най-най-ниската цена на продукта или услугата си, ще пробият веднага. Няма нищо по-погрешно от това.
  • - Първо, това показва пълно безсилие да предоставиш качествен продукт (затова разчиташ на ниската цена).
  • - Второ, това издава пълна неспособност да се съставя цената на изделието (т.нар. ценообразуване, калкулация).
Естествено, много скоро тези хора започват да се оплакват,
  • - че бизнеса не върви,
  • - че хората нямат пари,
  • - че правителството ........,
  • - че президента .......,
  • - че парламента ..........

И накрая, безславно затварят вратите. Грешно, грешно, грешно!



Правило № 3: Не се притеснявайте и плашете от грешките си в своя бизнес.

Всеки греши. Абсолютно всеки! Но не съществува друг толкова мощен начин да се учим освен метода на пробите и грешките. Цялата досегашна еволюция на живота и Вселената се основава на този метод. Жалкото е ако упорито повтаряте грешките си и не си вземате нужната поука. Колко пъти Ви се е случвало вечер, след работния ден, да си задавате въпросите:
  • - Къде сгреших днес?
  • - Защо стана така?
  • - Какво куца в моя бизнес?
  • - Какво трябва да направя утре за да избегна тези грешки?
И вече знаете, че са важни не толкова въпросите, колкото отговорите. Известно ли Ви е, че Хенри Форд е фалирал два пъти преди да излезе с легендарния си Модел Т, който го прави мултимилионер? Такива примери могат да се изреждат безкрай. Истината е, че трябва да грешите и да се поправяте.

Вярно е, че боли, но друг път, особено в бизнеса, просто няма. Имам предвид, че друг път изобщо няма. Ако Ви боли, значи вършите нещата правилно! А ако не Ви боли, значи нищо не правите! Ако губите пари, това трябва да Ви подсеща, че има за какво да помислите вечер, след 22.00 часа, когато деня поутихне.

Правило № 4: Информирайте се и се образовайте по всичко, което касае Вашия бизнес.

Четете всичко за своя продукт или услуга. Интересувайте се от пазара, от конкуренцията, от доставчиците, които Ви снабдяват. Посещавайте читалните редовно. Поставете си за цел да преглеждате поне 100 печатни издания. Търсете интересуващи Ви предавания по радиото и по телевизията, в т.ч. и по кабелните телевизии. Купувайте си редовно книги. Преглеждайте Държавен вестник за нови промени в нормативната база, които имат отношение към дейността Ви.

Отбелязвайте си, подчертавайте, записвайте, търсете всичко, което би могло да Ви даде нови бизнес идеи във Вашата област и да Ви помогне. Защо са създадени училищата, колежите, институтите, университетите? За да осигуряват работа на преподавателите!

Кой може да каже днес, че осъществява дейността си благодарение уроците по висша математика, упорито преподавани в университетите (интегрално, диференциално, матрично смятане, линейна алгебра, аналитична геометрия, тригонометрия, стереометрия ........ помните ли всичко това?)?

Къде и изхода? Самообразовайте се! Никой не знае по-добре от Вас, какво Ви е необходимо да знаете. Самообучавайте се! Бизнес, клиент, фирма, сделка, постоянни клиенти, нови клиенти, поръчки, доставка, продукт, услуга, грешки, пазар, конкуренция, доставчици.

Правило № 5: Скочете в бизнес водите.

Това е единствения начин да се научите да плувате в мътните води на собствения бизнес. Не знаете нищо за трудовото законодателство? Наемете си работници и ще научите! Не знаете какви са данъците? Няма какво да знаете, докато не сте започнали дейността си и не са започнали да постъпват пари!

Парите разрешават много проблеми в бизнеса и отговарят на много въпроси. Но как да имате пари, след като вече 10 или 15 години се каните да започнете, а не започвате? Затова спрете да умувате. Станете още сега и започвайте. А започнете ли, не спирайте! Падайте, ставайте, но винаги вървете напред!

Видял съм безброй хора, които не стартират бизнеса си по една или друга причина. Вие никога няма да научите всичко, което Ви е нужно със седене. Затова, ако чакате да дойде такъв ден на знанието, бъдете сигурни, че той никога няма да дойде. Най-добрия момент да стартирате своя малък семеен бизнес е сега, в тази секунда. И това са петте основни правила, които ще Ви помогнат не само да стартирате, но и да останете в своя бизнес.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: