Translate

Лазер в производството

Използване н лазер в производството

 

Понятие за лазер

Понятието «лазер» идва от английски език - laser, което е съкращение от Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, и означава «Усилване на светлината с помощта принудително излъчване», като в производството, а и в редица научни изследвания, лазерът е техническо устройство, използващо квантово механичния ефект на стимулирано или принудително излъчване, чрез което се създава кохерентен поток от светлина.

Как функционират производствените лазери?

Лъчът на лазара може да бъде непрекъснат, с постоянна амплитуда или импулсен, достигащ максимална пикова мощност. В редица технически конструкции лазерният работен елемент се използва в качеството му на оптичен усилвател на излъчването от друг източник.


Усиленият сигнал много точно съвпада с изходния, както по дължина на вълната, така и по фаза, поляризация, което е важно в устройствата за оптична връзка. Така, оптическия квантов генератор, което е другото наименование за лазер, е устройство, което генерира кохерентни и монохроматични електромагнитни вълни.

Интересното е, че тези вълни са от видимия диапазон и се получават за сметка на принудително изпускане или разсейване на светлина от атомите, йоните или молекулите на активната среда, в която се генерира светлината.

Формиране на лазерното излъчване за производствени нужди

Въпросната «принудителност» на излъчването се състои в това, че то възниква след стимулация на атомите на работното вещество чрез външно електромагнитно поле. За сметка на многократното отразяване в система огледала, излъчването се усилва и така получаваме явлението, чийто физически свойства нямат аналог в природата.

Лазерното излъчване формира тесни светлинни снопове с много голяма мощност, което намира приложение в много области на техниката, производството и научните изследватия. Например, за много точно (фино) рязане на материали от лeгирани стомани до изкуствени и естествени платове, за заваряване на различни по състав материали, за светлинни шоу ефекти и редица други.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: