Translate

Производствен процес | dLambow


Производствени процеси в предприятие


Какво е производствен процес?

Производственият процес е съвкупност от извършваните в предприятието действия на работници, машини и инструменти, в резултат на които постъпващите в предприятието суровини, полуфабрикати и комплектоващи изделия се превръщат в готови продукти или услуги в определено количество, със зададени свойства, в определено качество и асортимент, в рамките на определен период от време.

Техническите и организационни и икономически характеристики на производствения процес в предприятието се определят от:
  • - вида на продукта,
  • - обема на продукцията,
  • - вида на използваното оборудване и технология и
  • - нивото на специализация.

Какво е производствен процес?
Производствен процес

Видове производствени процеси

При произвеждането на готова продукция, процеси те могат да се разделят на:

- Основни процеси

Това са технологични процеси насочени към превръщането на предметите на труда в готова продукция, за която е предназначено предприятието. Основните процеси са пряко свързани с превръщането на предметите на труда в готови продукти. Например, топене на руда в доменна пещ и превръщането й в метал или превръщането на брашното в тесто и след това в готов изпечен хляб.

Продуктите от основното производство, където се извършват основните производствени процеси, се продават на външни потребители, в съответствие със сключените договори за доставка. Тези продукти има собствена марка, етикет и  определена пазарна цена.

- Спомагателни процеси

Те подпомагат протичането на основният производствен процес. Чрез  тях се създават необходимите условия за нормалното осъществяване на основните процеси. Спомагателни процеси са:
  • - преместване на предмети на труда,
  • - ремонт на оборудване,
  • - почистване на помещения и др.
Тези видове работа само допринасят за протичането на основните процеси, но не участват пряко в тях. Продуктите от спомагателното производство, където се извършват спомагателни производствени процеси и услуги, се консумират в рамките на предприятието. Разходите за поддръжка и спомагателните работи се приписват изцяло към цената на основния продукт, който се продава на външните потребители.

- Допълнителни процеси

свързани са с преработването на спомагателни материали и произвеждането на амбалаж. Те не са свързани с основното производство.

- Странични процеси

Свързани са с изработването на продукция от отпадъчните продукти на основното производство.



Структура на производствен процес.

Всеки производствен процес има определена структура, която включва следните елементи:

Производствени стадии (фази )

Те са завършен елемент от производствения процес. Протичат обособено, в отделни апарати или група апарати паралелно, последователно, паралелно-последователно.

Производствени операции

Всеки производствен стадий се състои от група производствени операции, като чрез тях се променя формата, агрегатното състояние и химичен състав на предметите на труда. Операциите могат да се разделят на:
  • - технологични,
  • - контролни,
  • - транспортни и
  • - обслужващи.
Производственият процес се разделя на множество елементарни производствени процедури, които се наричат ​​производствени операции. Производствената операция е част от производствения процес. Обикновено се извършва на едно работно място, без пренастройка на оборудването и се извършва с набор от едни и същи инструменти.

Производствени манипулации

Те са съставна част на производствената операция и представлява съвкупност от действия с едно и също предназначение.

Работни движения

Те са най-малката съставна част на производствения процес във фирма или предприятие, поддаващ се на наблюдение и измерване.

Производствен цикъл

Завършеният кръг от производствени операции от първата до последната при производството на продукти се нарича производствен цикъл. Поради факта, че производственият процес протича във времето и пространството, производственият цикъл може да бъде измерен чрез дължината на пътя на движение на продукта и неговите компоненти и времето, през което продуктът преминава през целия път на обработка. 
 
Дължината на производствения цикъл не е линия, а широка лента, върху която се поставят машини, оборудване, инвентар и др., следователно на практика в повечето случаи не се определя дължината на пътя, а площта и обема на помещенията, в които се намира производството.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: