Translate

Построяване на производствен процес в предприятие.

Съчетаване на операциите в производството.

Построяването на производственият процес във времето зависи от начина на съчетаване на операциите. В индустриалното предприятие са възможни

3 начина на съчетаване на операциите:


1. Последователен процес – 

при този начин изпълнението на следващата операция започва след като предшестващата операция е завършена върху всички изделия включени в партидата. Този подход на организация е удачен за широка номенклатура на обработваните изделия, като за всеки отделен вид се прилага различна технология. В сравнение с останалите начини на съчетаване на операциите тук продължителността на производствения цикъл е най-голяма, което е в резултат от изчакванията на изделията от обработваната партида до окончателно завършване на обработката на всички изделия на дадената операция. Продължителността на производственият цикъл се определя по една съвсем проста формулка :
Тц = n . ∑tm
  • Тц – продължителността на производствения процес при последователно съчетаване на операциите
  • n – броят на детайлите в партидата
  • m – броят на операциите в партидата
Например, производството на хляб - замесване, втасване, печене. Всяка следваща операция не може да започне ако не е завършета предходната.

2. Паралелен процес – 

при него всяко изделие включено в партидата преминава самостоятелно на следващото работно място непосредствено след изпълнението на съответната операция на предшестващото работно място, независимо от останалите изделия включени в партидата. Този подход осигурява най-кратък цикъл на обработка на изделията, което е в резултат от високата степен на паралелност в изпълнението на отделните операции. Целесъобразното му прилагане е когато дадено изделие се произвежда в голямо количество. Продължителността на производствения цикъл при паралелно съчетаване на операциите се определя по следния начин :
Тц = ∑tm + (n – 1 ). tmax
tmax - операция с най-голяма продължителност във времето
Например, производството на метални изделия - нарязване на заготовките, струговане, фрезоване, шлайфане. Тук не е необходимо да се изчаква цялата партида, за да започне следващата операция.

2.    Паралелно-последователен процес – 

при него следващата операция започва след като предшестващата операция е завършена на едно или повече изделия, включени в партидата. При този подход има известно препокриване на отделните съседни операции. Изделията се предават от една на друга операция не на цели партиди, а на отделни части, по едно или няколко изделия. При построяване на производствения процес във времето се спазва изискването за паралелност в изпълнението на операциите и за непрекъснатост на обработката на всяко работно място. Удачен е когато обработването на предметите на труда преминава през операции с различна продължителност и липсва синхрон в тяхното изпълнение. Операциите в този цикъл се разделят на големи, малки и неутрални. Продължителността на производствения цикъл се определя по следния начин :
Тц = ∑tm + (n – 1 ). (∑tгол - ∑tмал)
tгол  - голяма операция
tмал - малка операция

Видове производствени операции.

Голяма операция, 

е всяка операция, която се намира между две по-малки от нея операции или между по-малка и равна на нея операция.

Малка операция, 

е която се намира между две по-големи от нея операции или между по-голяма или равна на нея операции.

Неутрални операции – 

намира се между по-голяма и по-малка от нея операция или равна на нея.

Определянето на вида на операцията при построяване на производствен процес на предприятие в частния бизнес се извършва на база на хистограма по хоризонталната ос, на която се нанася броя на операциите, а по вертикалната ос - продължителността по времето.

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: