Translate

Стопански процеси



Съвкупността от стопанските средства на предприятието ( активите ) и техните източници ( пасивите) образуват имуществото на това предприятие. Имуществото има променлив характер. Промените са резултат от протичането на различни стопански операции, които засягат количеството, качеството, състава, произхода и целевото предназначение.


Съвкупността от няколко стопански операции, които са взаимно свързани и протичат в строго определена последователност се нарича стопански процеси. Стопанскитепроцеси са например: придобиване на дълготрайни активи; доставка на материални запаси; ремонт, бракуване или ликвидация на дълготрайни активи; реализация на продукция, стоки или услуги и др.

Стопанските процеси включват няколко свързани помежду си стопански операции, осъществявани в определена последователност, в зависимост от начина на придобиване и отобезпечаване финансовите източници, които използва предприятието.



Независимо от разликите в начина на придабиване и обезпечаване на средствата, стопанския процес включва операции отразяващи направените разходи, като например- досавката на стоки в търговската фирма е вид стопански процес, тъй като включва няколко стопански операции:
  • получаване на стоките
  • начисляване на данък добавена стойност на покупката
  • плащане на фактура
  • отчитане на транспортни разходи
  • отчитане на разходи за товарене и разтоварване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: