Translate

Балансови изменения



Обобщаването и съпоставянето на активите и пасивите, което се осъществява с помоща на счетоводния баланс, показва размера на на имуществото на предприятието към определен момент. Същевремено в предприятието ежедневно се извършва множество стопански операции, които променят стойностните размери на отделните обекти на отчитане.

Това води до промени в структурата и съдържанието на счетоводния баланс, който се съставя след протичане на стопански операции.. Броят на балансовите изменения е в пряка зависимост от броя на извършените стопански операции, а характерът на балансовите изменения се определят от типа на съответните стопански операции.

Съществува четири типа балансови изменения:
  1. Изменения, които настъпват само в актива на счетоводния баланс. Те са резултат от увеличението на стойностните размери на една или няколко активни балансови статии за сметка на намалениета на една или някалко други активни балансови статии.
  2. Изменения, които настъпват само в пасива на счетоводния баланс. Те се отнасят само до промяна в размера на пасивни балансови статии.
  3. Изменения, които настъпват едновременно в актива и пасива на счетоводниябаланс и водят до увеличение както на актива, така и на пасива. Стойностният размер на увеличението на актива е равен на стойностния размер на увеличението на пасива.
  4. Изменения, които настъпват в актива и пасива на счетоводния баланс и водят до намаление както на актива, така и на пасива. Намалението на актива е равностойно на намалението на пасива.
При тези балансови изменения се променя крайните суми на актива и пасива на баланса, но равенството между тях винаги се запазва.
--------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: