Translate

Счетоводни грешки



В процеса на огромна по обем и сложна работа се допускат грешки, които своевремено трябва да бъдат открити и коригирани. Грешки се допускат не само при текущото отчитане на измененията, които настъпват с обектите в резултат на стопанските операции, но и при обобщаването на данните от хронологичните и систематични счетоводни записвания.

Допускат се различни счетоводни грешки, като:
  • Счетоводни грешки, които се допускат поради неправилна контировка и поради неспазване изискванията на способа на двойното записване по сметките. Те водят до неправилно отразяване на същността на извършената стопанска операция. Нарушава се методологията на счетоводното отчитане.
  • Счетоводни грешки, които се допукат поради неправилно записани суми, при пропуск да се осчетоводи дадена стопанска операция, грешки в ариртмитичните сборове и др. В повечето случаи тези грешки са резултат от невнимание, слаб контрол, липса на достатъчни кадри, недобра организация на счетоводната дейност и др.


Грешките, които се допускат от неправилното записване по сметките и водят до нарушаване равенството между общите дебитни и кредитни обороти на сметките в края на отчетния период, се откриват сравнително лесно:
  • Счетоводната статия е съставена правилно, сумата на измененията е записана по дебита или кредита на сметката от отчетната статия, но е пропуснато тя да бъде записана по кредита или дебита на кореспондиращата сметка;
  • Счетоводната статия е съставена правилно, но изменението е записано с различни суми по дебита и кредита на сметките.

Тези счетоводни грешки се установяват най- лесно с помоща на оборотната ведомост за синтетичните сметки, при която се изисква сборът на дебитните обороти по всички синтетични сметки да бъде равен на сбора на кредитните им обороти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: