Translate

Калкулация



Калкулацията е способ на счетоводното отчитане, напосредствено свързано с оценката. Използва се в случаите, когато за формирането на цялостната оценка на обекти с по- сложна структура е първоначално да се оценят отделните негови части.

Този процес включва дейностите по разграничаване на видовете разходи във връзка с определяне на същината, отнасящи се за готовата продукция за всеки обект на отчитане, сумиране на разходите по отделните обекти и изчисляване на себестойността на единица продукция.

Тя е важен етап от цялостния процес на счетоводното отчитане по повод създаването на отчетна информация за производствените разходи и себестойността на продукцията. Краен резултат от цялостната дейност е калкулацията.

Данните по отделните статии на калкулация съответстват на записванията по аналитичните сметки, по които са отразени разходите за производство на отделните обекти. Към Националния сметкоплан е даден примерни схеми на калкулация:
  1. За различни видове дейности: промишлена, търговска, строителна, транспортна, селскостопанска, комунална, съобщения, научно и внедрителска. Представена е в и Примерна схема на калкулация в спомагателната дейност.
  2. При съставянето конкретни калкулации се включват само онези статии от примерната схема, по които има действително отразени разходи по съответната аналитична сметка.

Видове калкулации
В зависимост от момента на съставянето и предназначението им калкулациите биват:

  • - Предварителните (планови) калкулации служат за определяне на плановата, нормативната или прогнозната себестойност на продукцията. Те се съставят преди началото на отчетния период въз основа на предварително изградена планова или нормативна база за разходите на малериали, горива, енергия, амортизация, труд и др. Този вид калкулация не е пряко свързан с организацията на счетоводната отчетност за текущия период.
  • - Окончателните ( отчетни) калкулации се съставят в края на отчетния период на базата на групирана и систематизирана информация. Чрез се определя фактическата себестойност на производствена продукция или извършените работи или услуги.


Приложението на способите за оценка и калкулация има голямо значение за счетоводната отчетност. на информация за анализа на извършените разходи, получените приходи и отразяване на крайния финансов резултат от дейността на Чрез тях се постига своевременно, вярно и точно осигоряванепредприятието.

--------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: