Translate

Управление на риска

Управлението на риска е задължителен елемент от процеса на цялостното управление на инвестиционен проект. Известно е, че всеки един проект е динамичен и е свързан с непрекъснат преход – във време, пари, участници, следователно винаги съществува определен риск, който е необходимо да бъде управляван. 

Управление на риска
Управление на риска
 

Управлението на риска при проекта е свързан със събитие или условие, което с появяването си може да предизвика положителни или отрицателни последствия за проекта. Възможностите за съществуване на риск при реализацията на проекта са най-различни:

  • o    закъсняло включване на нов участник в проекта;
  • o    неподготвени кадри;
  • o    слаба управлениска практика;
  • o    силно влияние на външни участници;
  • o    рязка промяна на социалната или икономическата ситуация в страната;
  • o    промяна на основни стратегически документи и др.

Степента на риск при проекта се проявява както в заплахата за реализацията на обектите по проекта, така и във възможностите за нейното подобряване.


Всеки риск е уникален за себе си, като съществуват рискове, които са били идентифицирани и анализирани и в предишни проекти и за които е възможно директното разработване на стратегия за управление на риска. Институциите, реализиращи инвестиционни проекти възприемат риска като възможна заплаха, но и като условие за възможен успех. 

За да се гарантира успех на проекта, цялата информация, свързана с риска в организацията трябва да бъде ориентирана към проекта. Управлението на риска в проектите е систематичен процес на идентифициране, анализиране и предприемане на мерки по отношение на риска в проекта.


Целта на управлението на риска в проекта е увеличаване до максимална степен на вероятността за положително въздействие върху проекта и намаляване до минимална степен вероятността за отрицателно.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: