Translate

Дивидент

 

Дивидент се раздава от фирма, реализирала печалба

 

Понятие за дивидент

Дивидент идва от латинското dividendum — това, което подлежи на разделяне и раздаване, а днес означава част от печалбата на акционерно дружество или дружество с ограничена отговорност, която се разпределя между акционерите или съдружниците в съответствие с количеството и вида на ритежвананите акции или дружествени дялове, намиращи се в тяхно владение.

Какво е дивидент?

Девидента предствалява определен платеж, който се осъществява от съответната фирма от размера на получената печалба в бизнеса. Колкото повече заработва предприятието за годината, толкова по-голям ще бъдат изплащаните дивиденти. В случаите, че става дума за привилегировани акции, плащанията по тях се правят независимо от това дали има или няма печалба във фирмата.

Плащания на дивиденти

За да се осъществи плащането, дружеството създава специален фонд, в който постоянно се превеждат пари, за да може в случай на недостиг на печалби, дивидентите все пак да бъдат изплатени на акционерите. Такива плащания могат да се правят и по няколко пъти в годината. Когато те са направени преди края на финансовата година, се наричат промеждутъчни или предварителни дивиденти  (от англ. ез. -  interim dividend). 


Междинни плащания на дивидент

Междинните плащания, според нашето законодателство, могат да се правят само ако се правят и междинни финансови приключвания и те са заверени по надлежния ред. При завършване на финансовата година и приемането на окончателните разчети, могат да се направят финалните разплащания (от англ. ез. - final dividend).
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: