Translate

Себестойност на продукцията и услугите - какво включва?

Себестойност (в англ. ез. - costs) представлява изразената в парична форма стойностната оценка в счетоводството на всички текущи разходи на едно предприятие, използвани в процеса на производство или придобиване на определена продукция или услуги, които се пускат в обръщение и реализация на пазара, но преди да се превърнат в стоки (т.е. без търговската отстъпка).

В това влизат всички разходи, свързани с производството - закупуване на суровини и материали, амортизации на основни средства, техническо обслужване, плащане на заплати, консумативи, режийни разноски, данъци. Прието е да се пресмятат по статии на калкулация, като всяка статия е отделен икономически елемент на разходите.
Това е един от ключовите моменти, на който се базират счетоводните сметките за печалбата на фирмата. В икономиката, при решаването на някои приложни задачи, се разглеждат и използват няколко различни типове и видове себестойност:
  • - Пълна - съотношението на пълните издръжки към обема на производството;
  • - Пределна - това себестойността на всяка следваща произведена единица продукция;
  • - По статии на калкулация - разпределяне на разходите по пера и статии, по които са възникнали;
  • - По елементи на разходите.
Така например, в материалните разходи се включва стойността на суровини, материали, комплектуващи изделия, полуфабрикати, водоснабдяване, енергия и топлива за производствени нужди и други подобни.

От материалните разходи се приспада или изключва стойността на възвръщаемите отпадъци, които по някакъв начин се използват дълбочинни, повторни или се предават на вторични суровини срещу определена цена.

В разходите за трудови възнаграждения влизат работна заплата за фактически извършената работа, надбавки и доплащания за нощен труд, съвместяване на професии, разширени зони на обслужване, изплащане на редовни или извънредни отпуски, болнични от работодателя, обезщетения при съкращения, разходи за обучение, граждански договори, отчисления за социални нужди - осигуровки за пенсии, здравеопазване, безработица, присъщи застраховки и др.

В състава за амортизациите влизат амортизационните отчисления за пълното възстановяване на производствените фондове, в т.ч. и т.н. ускорена амортизация, съгласно законодателството.

В статията на другите разходи попадат налози, отчисления за извънбюджетни фондове, плащания за пределно допустими изхвърляния на замърсяващи вещества, задължително застраховане на имуществото, възнаграждения за изобретения и рационализации, за погасяване на кредити и услуги на банките, плащания за наеми при наети машини, помещения или площи, административни разноски.

Има и една поредица счетоводни разходи, които могат да се включват в състава на себестойността на продукцията само до определени норми, утвърдени от различни нормативни документи - командировки, представителни пари, преквалификация и др. Има и разходи, които не могат да се включват в себестойността и те се приспадат от крайната печалба на предприятието.
-----------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: