Translate

Нанотехнологии | dLambow

 

Нанотехнологии - фундаментална и приложна наука в едно

 

Какво са нанотехнологиите?

Нанотехнология е междудисциплинарна област от фундаменталните и проложните науки, занимаваща се с теоретично изучаване на закономерностите на физико-химичните процеси в пространствените области с нанометрични размери, с цел управлението на отделни атоми, молекули и молекулярни съединения при създаването на нови молекули, наноструктури, наноустройства и материали със специфични, предварително зададени физични, химични и биологични свойства.

Какво са нанотехнологиите?
Какво са нанотехнологиите?

Същност на нанотехнологиите

Тази технология е свързана също с анализ и синтез, практически изследвания, с методи за производство и приложение на продукти със зададена атомна структура, по пътя на контролируемото и прицизно манипулиране на отделни наноразмерни обекти, каквито са атомите, молекулите, надмолекулярните образования.

Нанометрични технологии

С други думи казано, става дума за умението и майсторството (от гр. Technё) да се изготвят свръхмикроскопични конструкции от най-дребните частици на материята, като се манипулират веществата на атомно и молекулно ниво. Наименованието произлиза от думата «нанометър», което е една милионна от метъра. Нанометричните технологии позволяват да се създават и модифицират обекти, съдържащи частици с размер по-малък от 100 нм, което им придава принципно нови качества. 


Наното е типично за живата природа

Ценността на тези системи се състои в това, че е възможна тяхната интеграция в пълноценно функциониращи механизми от по-големи мащаби. Все пак, нанотехнологиите не са нещо съвсем ново. Системи, чийто съставни елементи имат подобни размери са типични за живата природа. Важна отличителна способност на нанометровия мащаб е способността на молекулите да се самоорганизират в структури с различно функционално предназначение и да създават себеподобни такива.




Метод на механосинтез

Чрез методите на механосинтеза се реализират нови молекулярни съединения, нямащи аналог към момента. Проведени са експерименти, при които хиляди молекули се съединяват в кристали, притежаващи предварително зададени свойства, които не се срещат сред природните материали.

Работа с наноразмерното ниво

Може да обобщим, че нанотехнологията е набор от приложни и теоретични научни, технически, технологични и производствени направления, занимаващи се с изучаване на свойствата на обекти и разработването на устройства, които са обединени в единна култура, основана на провеждането на операции (контрол и манипулиране) с материи и обекти от порядъка на наноразмерното ниво (по системата СИ, това е 10-9 степен), толкова малки, че нищо по-малко не може да има.

Наночастиците са с размери от 0,1 до 100 нм, като размерите на повечето атоми с в интервала 0,1 - 0,2 нм, ширината на мулекулата на ДНК е 2 нм, типичния размер на кръвните клетки е 7500 нм, а човешкия косъм е дебел 80 000 нм.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: