Translate

Лицензионна търговия

 

Какво е лицензионна търговия?

Възникването на лицензионната търговия в бизнеса се отнася към края на XVIII и началото XI в. 

То е обусловено от следните фактори:

  • Икономически – изразяващи се в естествения стремеж на всеки участник в един бизнес да използва последните новости в областта на науката и техниката с цел повишаване на своята конкурентноспособност.


  • Юридически – икономически обусловения стремеж за свободно използване на произведенията от производителите се противопоставя с юридически законодателното монополно право на собственика на патента;
Противоречието на горните два интереса – закрилата на интелектуалните продукти от една страна и желанието на всеки субект да ги използва свободно от др. страна намира решение в предоставянето на лицензии.

Научните изследвания се обособяват като самостоятелен стопански отрасъл, което обуславя и факторите стимулиращи развитието на лицензионната дейност.

Разходите за научно – изследователска дейност непрекъснато се увеличават и осъществяването на научни изследвания във всички области на човешкото знание като цяло е невъзможно. Единствено САЩ,  Русия, Китай могат да си позволят да осъществят научни изследвания в почти всички направления.

Затова и стратегията, която те осъществяват се нарича глобална стратегия. Всички останали страни осъществяват научни изследвания по приоритенти области, което е селективна стратегия.

Неопределеността на крайния резултат – рискът от неуспех при научните изследвания е близо 90%. А от останалите 10% едва половината намират реализация в крайните продукти.

Историческите етапи в развитието на лицензионната дейност са:


  • До началото на 20 в. – лицензионните споразумения имат главно случаен характер и не могат да бъдат извадени ясни количествени тенденции.

  • От началото на 20 в. до края на Втората световна война – тук може да се твърди, че има изведени определени количествени тенденции и като цяло обема на сключените лицензионни споразумения се увеличава.

  • От 50-те до 80-те на 20 в. – период на бурно развитие на лицензионната дейност, в който темпът на нарастване на оборотът по сключените сделки надвишава 2-3 пъти темпът на растеж на международната търговия.

  • От 80-те години до днес – в сравнение с преходните етапи се променят качествените характеристики на лицензионната дейност в следните направления:
    • Развива се на основата на споразумения между научно – изследователските звена и се превръща в цялостно планирана производствена политика.

    • Отнася се за обекти повече на фундаменталните изследвания, отколкото за продукти на фаза производство и продажби.

------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: