Translate

Иновации - има ли полза и за какво? | dLambow

 

Развитие на иновации и ползата от тях за бизнеса

За многобройни иновации историята вече не веднъж е записвала имената на хора, допринесли за развитието на света било то със свое творение, книга или просто с мисъл. С времето нещата се променят (иновират), ние хората също. Учим се докато сме живи и достигайки мъдростта, пред нас застава един екзистенциален въпрос – дали животът е изживян пълноценно, в пълния смисъл на тази дума.  

 

Ключови иновации

Но за да си улесни живота, човекът е изобретил хиляди приспособления в продължение на векове. Върху развитието на човечеството са оставени следи от множество ключови иновации като откриването на огъня, колелото, машини, двигатели и се стигне чак до съвременните преносими компютри и роботи. Като с това не се изчерпва дългият списък на иновации. Техният залез още не е настъпил, а напротив – потокът им става по-многоброен, а времето за въвеждането им в практиката се скъсява многократно.    

Каква е ползата от иновации?
Каква е ползата от иновации?
 

Какво е иновация?

Думата “иновация” произхожда от латински език и означава “нововъведение, обновяване”. Така новият продукт се очаква да е с по-добри параметри и по-високо качество от предходния (ако съществува такъв). Описанието на иновациите варира още от 1985 година. Благодарение на иновациите се постигат по-добри резултати и затова те непрекъснато са обект на изследвания и до днес. 

 

Иновациите носят прогрес

Иновациите са свързани с технологични промени и научно-техническия прогрес. Иновациите са двигател на развитието. За да прогресира обществото, са нужни иновации. Спокойно може да кажем, че именно те са спойките на света. Иновациите променят и допринасят за развиетието на обществения, стопанския и културния ни живот. 


Иновативно предприемачество

Понякога, за да успеем, трябва да поемем риск, който не винаги завършва с благополучен и  желан край, но може и да доведе до евентуална голяма печалба. Тогава влизаме в ролята на предприемач. Предприемачество е вид управленско поведение, насочено към промяна чрез иновации. А именно предприемачът е човекът, който чрез силна мотивация, свързана с пари, слава, допринася успешно за създаване на иновации и подобряване на обществените блага чрез задоволяване на човешките нужди и потребности. 

 

Идея за иновации

Но за да се породи една иновация е необходима поне една “съставка”, която може да наречем с думата “идея”. Така, както един прилив се разбива в скалите, за да се породи красива вълна в морето, идеята е нужна, за да сътвори също нещо красиво. Най-често идеите се пораждат като отговор на някаква нужда и нова тенденция. 

Развиването на самата идея до крайното й осъществяване може да бъде доста дълъг и продължителен процес, с множество опити. Липсата на идея е и основен проблем за създаването на иновация. Също за да възникне такава, са необходими благоприятни условия и среда. А самата идея е плод на човешкото съзнание и тя е зависима от изградената личност на човека, дръзнал да прояви своите стремежи и интереси в цел създаване на още една “спойка” за света. 

 

Полезност на иновациите

Потреблението от страна на потребителите доказват полезността и ефективността на идеята. Освен оригинална идея за осъществявянето на иновация са нужни още и обществена възприемчивост,обществена потребност от нещо ново, нужно е още упорити личности, които да задвижат идеята, подкрепа от висшето ръководство, подходяща иновационна среда, достатъчни ресурси.   

 
Без значение как ще го наречем, преносимият ни компютър се превръща във все по-неизменна част от работния ни ден или пък от свободното ни време за развлечения. Благодарение на тях, хората общуват непрекъснато, с която и да е точка от света. Несъмнено иновациите са спойки на света.


Забранени иновации

Има и доста успешни примери за иновации, които по-скоро са опасни и често забранявани от закона в името на хуманността. Още по времето на Хитлер са направени множество биологични опити, загинали са милиони хора. В биологията, с развитието на генетиката, подробното изучаване на ДНК и постоянното развитие на технологиите се стига до така наречените “дизайнерски бебета”. С други думи можем да изберем как да изглежда нашето дете – от цвят на коса и очи до пола му. Но като цяло тази идея не е харесвана от много хора, защото противоречи на естествената природа на човека. Това показва една отрицателна страна по отношение на достиженията в науката като цяло.


Иновации като новаторска дейност.

    Иновацията е носеща успех и резултат новаторска дейност.   Иновация са всички нови идеи, които могат да се трансформират в нови продукти, технологии, методи, структури, организация и др. Иновацията може да приеме много различни форми:
  • ➢    подобряване и усъвършенстване на съществуващите технологии.
  • ➢    внедряване на нови продукти, базиращи се на нови технологии;
  • ➢    нови методи, пазари, структури, организация, мениджмънт и др.
      Иновацията се базира или на чуждестранен опит, или на собствени проекти, които водят до материализация и комерсиализация на дадена идея. Тя се осъществява в национален мащаб, регион  или в отделна фирма. Полезният ефект от иновацията трябва да бъде доказан в потреблението.
 
     От посоченото по-горе може да се направи изводът, че иновацията е могъщо средство за печелене на стратегическо предимство пред конкурентите. Нейната цел е да се реализират  резултатите на системата с повече ефективност.



Иновациите са сложен комплекс 

от научно-технически, икономически, екологични и социални параметри. Техните разностранни аспекти са причина за съществуването на много класификации. На базата на различни класификации, може да се посочи обобщен вид на видовете  нововъведения във фирмата:

    • Основни иновации - 

изцяло обновени или напълно нови продукти, технологии, процеси. Системата на радикалните иновации създава нов икономически потенциал за съществено повишаване на ефективността на производството и разкрива нови области и насоки за производствена дейност. При тях доминират техническите фактори поради това,  че те реализират качествен  скок в  състоянието  на производството. Те се базират на научно откритие или изобретение. Между изобретението и широко мащабното му приложение е на лице лаг от 20 до 60 години. Отдалечеността на крайният ефект при основните иновации е причина за рисковия им характер.

    • Вторични иновации или подобрения. 

Подобренията са   иновации,насочени към повишаване на качеството на съществуващите продукти, технологии,  процеси,  създадени от основните иновации. Главната функция на подобрените иновации е усвояването на създадения от основните  иновации  ефективен  потенциал.  Подобрените  иновации като най-масови се характеризират с ниска степен на неопределеност и са по-малко рискови от гледна точка на инвестирания в тях капитал.

     •  Псевдоиновации:

  • ➢    неголеми иновации на продукта, които не  повишават ефективността при използването му от потребителя.
  • ➢    иновации, които повишават ефективността на един процес, но намаляват ефективността на системата като цяло.
  • ➢    Иновации,   които   подобряват   ефективността  на  системата в краткосрочен период, но в дългосрочна перспектива водят до големи загуби или неравновесия.

 

В зависимост от областта, в която действат, иновациите са:

  • ➢    продуктови;
  • ➢    технологични организационни ;
  • ➢    управленски;
  • ➢    научни;
  • ➢    иновация на ниво механизъм, подход.

Иновациите могат да се отнасят до:

  • ➢    оръдията на труда;
  • ➢    предметите на труда;
  • ➢    крайни продукти за потребление от населението;
  • ➢    иновация за нов продукт;
  • ➢    иновация за произвеждан продукт.

Подкрепа за иновациите

Може да кажем, че една иновация е като светлина в края на тунел – достигайки я може да погледнем и обхванем света само с очи, но не е изключена и вероятността светлината да е от някоя табела с надпис, че липсва изход. И въпреки това, иновацията трябва да бъде подкрепяна, защото на този свят няма сигурни неща – родени сме, за да опитваме отново и отново.
 

Какво е иновацията?

В международните стандарти – раздел „Статистика на науката, техниката и иновациите” е записано: „Иновация е крайният резултат от иновационната дейност получил въплъщение във вид на нов или усъвършенстван продукт, внедрен на пазара, нов или усъвършенстван технологичен процес, използван в практическата дейност, или нов подход към социалните услуги”. Чрез иновациите правим живота си по-лесен и приятен. Иновацията е не просто спойка за света, а необходимост, без която не можем.


Иновациите са ни нужни

Иновациите са нужни, за да се развива човечеството по неизвестния път напред в бъдещето. Иновациите са не просто потребност, а нещо, без което не можем. Иновацията е един опит с цел – улеснение и задоволяване на човешка потребност, отговор на неразрешени въпроси.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: