Translate

Оценка на риска

 

Добре ли оценяваме риска около нас?


През последните две столетия страните от Северна Америка и Европа съществуват в условията на пазарна икономика. Добре са известни достойнствата на този тип стопанство - ефективно използване на капитала, работната сила и други “фактори на производството”; оперативно и ефективно реагиране на производството на промяната в търсенето и неговото адекватно удовлетворяване; “автоматично” регулиране на пропорциите на общественото производство (“саморегулиране” на икономиката) и т.н. 

Оценка на риска
Оценка на риска
 

Заедно с това тези достойнства се съчетават с достатъчно сериозни “минуси” и “разноски”. Главни между тях са:

  • - ограниченото платежоспособно търсене,
  • - неустойчивостта на икономическото развитие и
  • - непредсказуемостта на промените в икономическата конюнктура. 

В крайна сметка посочените недостатъци на “пазарната” икономика се изразяват в кризите на свръхпроизводството, банкрута, забавяне на икономическия ръст, понижаване жизненото равнище на населението, социални взривове, унищожаване на стоковите запаси, “срутване” на фондовите пазари. Фактически, става дума за пазарни рискове, свързани с неустойчивостта и недостатъчната прогнозируемост на фондовите, паричните, кредитните и стоковите пазари.

В ХХ в., особено след втората световна война, страните с развита пазарна икономика (капиталистическите страни), се научили в определени граници да прогнозират и оценяват пазарните рискове и в известна степен да ги управляват. На макроикономическо ниво, с оценката и управлението на рисковете се е занимавала и продължава да се занимава държавата, на макроикономическо ниво - разнообразните субекти на стопанската дейност 

  • - банки,
  • - промишлени предприятия,
  • - застрахователни компании и т.н. 

В тази област е натрупан богат опит, полезен за организацията на стопанската дейност в нашата страна, в условията на непрекъснат преход на икономиката към пазарни форми на стопанисване на държавно и корпоративно нива. 

В последното десетилетие се появиха много публикации, наши и чужди, по проблемите на оценката и управлението на различните видове пазарни рискове- търговски, валутни, кредитни и т. н.
 

В повечето публикации по въпросите на рисковете в стопанската дейност се говори малко или въобще не се говори за новото “поколение” рискове, с които “пазарната икономика” на промишлено развитите страни започнала да се сблъсква не отдавна, в последните 10-20 години. Тяхното значение още не е осмислено на държавно и корпоративно ниво.
 

Впрочем тези рискове могат да се окажат дори по-опасни за отделните субекти на стопанската дейност и за цялата икономика и обществото, в сравнение с “традиционните” пазарни рискове. Нека сега да отделим две основни групи “нови” рискове - глобализацията и екологията, които тепърва ще ни показват какво означават понятията криза, бедствие, катастрофа …
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: