Translate

Бизнес работа | dLambow


Искам бизнес, за да не работя.


Що за бизнес работа е това?

Много хора днес искат да се занимават с бизнес с идеята да не работят. Те така си представят бизнеса - някой друг да работи за тях, но без да са си свършили началната «върла» работа. Като Мел от Биг Брадър - "Много ме бива за началник, да нареждам какво да правят другите."

Трудно е да се определи какво е това бизнес.

Все пак това е вид предприемаческа дейност или ако дословно го преведем - вид «заетост». С други думи, ако Вие се занимавате с някаква дейност с цел печалба, то това е бизнес. Толкова е просто. Повечето хора искат да се занимават с бизнес, но в повечето случаи това желание остава на думи и декларации, и се надяват (тайно, не явно) някой друг да свърши тяхната работа, а те само да се подписват на «получил сумата».

Сравнение между работа и бизнес

За да стане по-ясно за какво говоря, ще направя едно сравнение между работа и бизнес. Когато сме на работа трябва да работим равномерно усилено, по 8 часа на ден, за да си получим в края на месеца едно сравнително постоянно трудово възнаграждение.

При бизнеса не е толкова равномерно. При учредяването на бизнеса се работи много яко, за да се изгради т.н. система на бизнеса. Едва след това може да се възлага изпълнението на определена работа на други хора и така да се постигне ефекта другите да работят за Вас.

Искам бизнес, за да не работя
Бизнес работа

Пишман бизнесмени

Та, преобладаващата част от пишман бизнесмените не си свършват домашната работа и се надяват като наемат хора, те да им я свършат. Но не е възможно да наемеш външен човек и да се надяваш той да ти създаде организация на бизнеса. Това си е работа на предприемача.

Работа като работник (служител)

Работникът (служителя) иска да работи при ясни условия - работно място, работно време, правила, норма. Той е изпълнител, но ако Вие не сте си свършили работата, какво да «изпълнява» - нищо! Мота се малко напред - назад, нагоре - надолу, докато стане ясно, че така нещата не вървят.

Но работника не е виновен. Виновен е бизнесмена. Той няма система, не прави организация, не обновява дейността си, не реагира на промените, не усвоява технологиите. Инати се и се ербабчи - Аз! Компютри?! Интернет! - Никога! Който каквото сам си направи, друг не може да му го направи.



Собствена бизнес работа (за да не работя)

Почти всеки иска днес да се занимава със собствен бизнес (за да не работи), но няма представа как се прави бизнес и започва да търси златната идея, тайния продукт, който ще го направи богат. И започват да се появяват от секретни, по-секретни идеи за бизнес. Тези хора са на светлинни години от идеята какво е това бизнес. А то е толкова просто.

Продукта, възоснова на който правите бизнес, няма никакво значение. Ще Ви дам пример. Сладки шербети (дето ги пият даже белите мечки - според рекламата им) има всевъзможни рановидности. Но едни от тях фалират, а други печелят милиарди долари годишно от 100 години на сам. А продукта е един и същ.

Печелившия бизнес е решаване на проблеми.

Схващате ли идеята? Проблема за печелившия бизнес не е проблем за продукта, а проблем за бизнес уменията на предприемача. Ако Вие считате, че за да правите успешен бизнес, държавата трябва да Ви създаде някакви много специални условия, като в инкубатор, значи тази работа не е за Вас.

Главната роля на бизнесмена е именно в това - да решава проблеми. Затова му плащат, за това получава печалба. Ако държавата или някой друг уреди всичко, Вие за какво сте - за черешката на сладоледа? Ако всичко е уредено, Вие нямате работа там. Вие може да печелите само ако решавате проблеми, ако намирате решения.

Намери потребност и я удовлетвори

Затова е казано «Намери потребност и я удовлетвори.» или «Продай преди да купиш.» Толкова е просто, но е неизгодно - трябва да се работи. Да, да. Вие сте съгласни сега с мен, че за да получавате печалба от своя бизнес, то тя трябва да идва в следствие на работа. Но въпросът е каква точно да бъде тази работа.
 

Тежка работа

Тежка работа е да се копае канал на ръка, с кирка. Но от тази тежка, яка работа могат ли да се спечелят милиони? Могат, ако не се копае на ръка, ако се използва специализиран багер и ако се прилага нужният мащаб на бизнес работа. В този случай може и милиони да спечелите без да сте виждали какво е това кирка, и даже без да знаете, че с кирка може да се копаят канали.

Но бизнесът е по-друг вид работа.

В началото се работи по съставянето на бизнес модела, при това се работи много, по 20 часа на денонощие. След това се работи (много - по 20 часа на денонощие) за да се организира дейността, да се създаде ред, инструкции, графици … И тогава нещата могат и да потръгнат.

След това се работи, пак много, по иновациите във фирмата. Ако това не се прави, първоначалната бизнес идея се изчерпва и рано или късно продажбите тръгват надолу и конкуренцията ще Ви тръшне по гръб. Затова докато другите вече работят за Вас, Вие не ходите на Бахамските острови, а пак работите здраво, за да има и утре кой и какво да работи за Вас.

Само така може да имате добра бизнес работа

Така след доста години, когато изградите напълно своята бизнес система и създадете специализирани отдели за всичко, които са обучени  и съставени от най-добрите специалисти в бранша, тогава може да си позволите да се веселите на някой круизен кораб на околосветско пътешествие без да работите, защото имате (не като паднал от небето, а защото Вие сте го изградили с яка работа) собствена печеливша бизнес работа.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: