Translate

Съставяне и приемане на проекобюджет

Подготовка на проектобюджет

Подготовка по съставянето на проектобюджета се осъществява месеци преди настъпването на новата бюджетна година. Работата по съставянето на новия проектобюджет започва веднага след изготвянето и приемането на предходния. Съществуват няколко метода за изготвяне на проектобюджета:

Автоматичен метод- 

приходите и разходите на миналата бюджетна година механично се приемат като приходи и разходи на новия проектобюджет;

Метод на мижорацията и минорацията- 

увеличаване или намаляване на на приходите и разходите на новия проектобюджет , в сравнение с тези на предходния бюджет;

Статистически метод (метод на средните величини)- 

прави се опит да се използва динамиката на средните величини при проектобюджета на приходите и разходите за новата бюджетна година;

Генетичен метод- 

опит да се установи какво ще бъде въздействието върху всеки държавен приход и разход при конкретните икономически реалности, които се очертават през новата бюджетна година.

Обсъждане и приемане на проектобюджет

Изготвения от министъра на финансите проектобюджет се обсъжда и приема от две инстанции- правителството и законодателния орган (Парламента). Местните бюджети се подготвят от кмета и общинската администрация, а се приемат от съответния общински съвет. Целта на обсъждането е да се преодолеят и изгладят разногласията между министъра на финансите и останалите министри.

Проектобюджета на Правителството се внася за разглеждане и утвърждаване от законодателния орган в определен срок, за да могат депутатите и бюджетната комисия подробно да се запознаят с него. След обсъждане Парламента приема Закон за бюджета на Република България за съответната година.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: