Translate

Загуба

Понятие за загуба.

Загуба (обратното на печалба) е понятие, което намира приложение в различни области на обществения живот, в следствие на което му се придава различно значение.

В стопанската практика 

това са най-вече надвишаването на разходите над приходите за бизнеса, изразено в парична форма, което води до намаляването на материалните му ресурси.

В счетоводството 

се използват значително повече форми и разновидности за изчисляване на загубата, в т.ч. и като междинни резултати и се води специална сметка, по която се отразяват резултатите от реализация на готова продукция, платени глоби, неустойки и др.

В гражданското право 

загубите включват причинения реален имуществен ущърб или щети от неправомерни действия или бездействия на едно или няколко лица или институция, спрямо друго лице, лица или институции, изразени в парична форма.

В последния случай загубите биват три вида:

А) Реалният ущърб, 

разрушения или повреди, т.е. разходите, които едно лице, чиито права са нарушени, е претърпяло или ще трябва да претърпи за възстановяване на повредите, липсите или похабяванията.

Б) Разходите, които търпи една от страните в определена сделка 

или отношения от просрочените или некоректни действия на другата страна, когато тя не действа по установения или договорен начин.

В) Пропуснатите ползи, 

т.е. неполучените доходи, които това лице би получило при обичайни условия на граждански оборот, ако правата му не са нарушени.

Възмездяване на загубите.

Според общото правило, длъжника или причинителя на вредите, е длъжен напълно да възмезди получените загуби, макар че в някои специфични случаи, законодателството може да предвиди и ограничена отговорност.

Загубата е вид финансов резултат от дадена дейност.

Терминът загуба в латински език е damnum, а в английски език - damages, losses, loss и в крайна сметка това е финансовия резултата от една дейност най-вече в областта на бизнеса и се изчислява като разлика между доходите и разходите, в случаите когато резултата е с отрицателен знак, на минус. Загуби има и в личния живот, но с тях твърде много ще се разпрострем и темата ще се размие.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Последователи - Абонати: