Translate

Бизнес без начален капитал | dLambow

 

Как да започнете собствен бизнес без начален капитал?

Ако не можеш да започнеш собствен бизнес без начален капитал, това означава, че ще се провалиш, даже и всички пари на планетата да притежаваш. Днес ще разгледаме един въпрос, който на пръв поглед няма нищо общо със здравето, но ако вникнете, ще разберете, че в някои случаи от него зависи даже живота Ви.

Става дума за кредита

Често ще чуете някой да казва едвам изкарвам месеца, последните десетина дни съм само на заеми. Обсъждат се варианти студентите да изкарват следването на кредит, който да погасяват следващите 10 - 15 години. Все повече придобиват популярност кредитите за закупуване на жилище или за автомобил.

Оборотен кредит

Доста магазини за бяла и черна техника предлагат възможности за закупуване на телевизори, хладилници, перални и т.н на изплащане, което си е пак вид кредит. Много фирми ползват оборотни кредити за сезонно закупуване на суровина (грозде, тютюн, пшеница, брашно ...) или зареждане на търговски обекти със стока.

Оборотни средства

Даже в съвременният мениджмънт се счита, че 2/3 от оборотните средства трябва да се набавят чрез кредити и това е показател за просперитет и положително развитие на фирмата.
Някои си мислят, че да имаш собствен бизнес означава да харчиш пари, а други го правят с широка ръка за да впечатлят околните. Примери в това направление могат да се дадат още много.

Не започвайте собствен бизнес на кредит

Но онова, което Вие трябва да запомните завинаги и да предавате в наследство на поколението си като най-ценен бащин съвет е, че кредита, заема, лизинга, купуването на изплащане са УБИЙСТВЕНО - СМЪРТОНОСНИ за Вашето лично финансово, психологическо и телесно здраве. Но което е още по-лошо - те са пагубни и за цели поколения след Вас. Затова не вземайте кредити или заеми, особено ако срещу това трябва да заложите имот, кола или да осигурите гаранти.



Стартов капитал за Вашия бизнес

Има много начини да намерите стартов капитал за своя малък надомен бизнес:
 

  • Първото място, където можете да потърсите финансиране е Вашия дом. Направете списък на вещите, от които не се нуждаете и организирайте гаражна разпродажба. Повечето хора остават приятно изненадани от това колко пари могат да изкарат по този начин в почивните дни.

 

  • След това се обърнете към Ваши роднини или към най-близките си приятели, които Ви вярват и искат да Ви видят преуспяващи. Предложете им да Ви финансират срещу дял от печалбата Ви. 
 
  • Обърнете се също и към хора, които вярват в личните Ви качества или потърсете членство в кооперациите, които отпускат микрокредити на своите членове по нарастваща схема.

 

  • Информация по други програми за рисково финансиране можете да потърсите и в местните клонове на Търговско-промишлената палата или Индустриалната стопанска асоциация.

 

Липса на традиции при финансиране с рисков капитал за бизнеса

Ако сте стигнали до етап в своето развитие, когато може да се каже, че имате значителен опит във воденето на печеливш бизнес, може да потърсите финансиране с рисков капитал. Рисковият капитал е средство за финансиране, поставено на силна професионална и научна основа. 

При него се кандидатства по точно определена схема и се минава през строга процедура по внимателна и цялостна оценка на идеята, бизнес плана, перспективите и шансовете за успех. Рисковият капитал се предлага от частни компании. Последните събират пари от инвеститори, очакващи сравнително висока възвращаемост от вложението.

http://ipunix.com/images/Venture_Capital_Fund_Diagram.png 

Инвеститори са основно пенсионни фондове, корпоративни фондове, вноски от индивидуални инвеститори, финансови и застрахователни компании и пр. Всеки от тях влага малка част от своите активи в рискови фондове, като по този начин диверсифицира (разнообразява) инвестиционния си портфейл. 

В България, работят няколко подобни фонда, но все още няма никаква практика за финансиране на дребния бизнес, което съвсем естествено затруднява развитието на научната и развойна дейност в средите на малкия бизнес, а оттам затруднява и развитието на конкурентоспособността му. 

 

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: