Translate

Направете преценка на своите бизнес качества.

В основата на всеки бизнес стоят деловите качества на основателя.

Можете ли да работите усилено 

в продьлжение на дълъг период от време? Готови ли сте например да останете до кьсно през нощта, подготвяйки оферта за Ваш клиент? Това, може би ще трябва да го правите след дьльг и уморителен ден, а вероятно и детето Ви тогава ще е болно. Но ако не го направите, може да загубите своя бизнес.

Можете ли да разговаряте спокойно с ядосан клиент, 

който Ви телефонира кьсно през нощта с оплакване, което вярвате, че е неоснователно? Умението да се справите с подобни ситуации е необходимо понякога при всеки вид работа и Вие трябва да сте сигурни, че имате необходимите данни за това.

Можете ли да продьлжавате бизнеса 

си независимо от многобройните разочарования, които ще преживявате? Много често нещата тръгват зле. Доставчиците не изпълняват обещанията си. Конкурентите използват удари под пояса. Клиентите забавят плащането на суми, които Ви дьлжат. Някой, от когото зависите се разболява в най-неподходящото за Вас време. Машина, уред или колата Ви се развалят точно в момент, когато Ви са Ви жизнено необходими. Непредвидените нещастия и разочарования са безкрайни и на Вас ще Ви е нужно твьрдото решение да приемете проблемите и да ги превьзмогнете - обикновено чрез още по-усилена работа.

Можете ли да проявите необходимата психологическа твърдост 

в критични ситуации? Сключили сте договор, по който вече сте закупили материалите, ангажирали сте хора, но клиента решава да се откаже или да промени условията. Ще успеете ли категорично да се вьзпротивите и да го накарате да изпьлни сделката? Необходимо е да отстоявате намеренията си и да бьдете настойчиви в желанието си да постигнете успех в бизнеса. Само така ще си осигурите место в живота сред заможните и перспективните.

Можете ли да си правите добре сметката 

и да разчитате само на парите, които сами сте спестили? Вземете ли кредит или заем, това Ви поставя под чужда зависимост и може скоро да се разделите с бизнеса си или да станете следствен. Примери за кредитни милионери в Бьлгария от последните 8-10 години - колкото желаете. А ако сте работили сьс собствени пари, ще загубите само тях, но ще си спестите огромните неприятности и освен това ще бьде много поучително за Вас.

Можете ли да сте предприемчиви? 

Не се отчайвайте ако не щат да вьзприемат находчивите Ви идеи. Мобилизирайте се и потьрсете начини и средства сами да ги реализирате. Това ще Ви бьде трудно, или даже много трудно, но успехьт Ви ще бьде номенален и цялата печалба ще остане само са Вас и Вие дьлго се й се радвате.

Можете ли да сте трудолюбиви 

и да работите по 15-16 часа в денонощието за месеци и даже години, забравяйки за отпуски, почивки и курорти?

Можете ли да сте амбициозни 

и да не се отклонявате от целите си нито ден, докато постигнете пьлен успех?

Можете ли да решавате проблемите не с конфликти, 

а с добронамереност и разбирателство?

Достатъчно воля да продължавате бизнеса си.

Ако смятате, че отговора на горните вьпроси е положителен, че имате достатьчно воля да работите усилено и да продьлжавате бизнеса си, независимо от трудностите, то тогава трябва внимателно да прецените дали притежавате (или как по-скоро, в движение да придобиете) някои основни познания в областта на:
  • - планиране на бизнеса;
  • - прогнозиране на паричните потоци;
  • - изработването на бюджет;
  • - стоковото движение;
  • - намирането на клиенти.
Според спицификата на избрания от вас бизнес, можете да намерите достатьчно специализирана литература по тези въпроси.


----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: