Translate

Фирма и пазар

Взаимодействие между фирма и пазар.

http://www3.crk.umn.edu/academics/elements/images/business/BusinessMgmt_Violator3_2.pngОт гледна точка на диалектиката фирмата и пазарът са две противоположности, които се привличат и взаимно се допълват. Фирмата е стопанския субект, който се опитва да манипулира обекта на своята дейност - пазара. Но последният не е мъртъв организъм, той също активно въздейства върху фирмата със своите механизми и особености. Така връзката се превръща в двустранна - в известен смисъл субектно-обектна.

Пазарна активност на фирмата.

Разбира се, активният и търсещият от двамата играчи е фирмата. Нейното ръководство влага своята енергия и интелект за да „укроти“ другия играч. Мениджърите прилагат система от концепции, стратегии и средства за постигане на целите си. Създават редица връзки и механизми за въздействие и взаимодействие с пазара и ги управляват.

Или казано с други думи - те правят маркетинг.

http://abm.typepad.com/photos/uncategorized/2008/01/09/women_in_business_3.jpgФирмата полага много усилия и извършва много и понякога големи разходи за овладяването на пазара. Тя създава своя продукт и се стреми да го направи конкурентен на останалите подобни продукти. Тя изгражда каналите за реализация на своя продукт, т.е. трасира пътя му до пазара. Най-накрая фирмата представя и се мъчи да наложи продукта си, да го наложи сред предварително заложения в целите й кръг от потребители.

Но фирмата иска да види и резултатите от своята работа. 

Иска да получи нещо срещу това, което е дала. Резултата от дейността й идва от приходите й и от мястото, което си е създала на пазара. Всички разходи, които една фирма извършва, за да създаде и реализира продукта, тя влага в неговата цена. Цената е еквивалентна на общественото благо, което тя създава. За да се определи някаква цена, фирменото ръководство води големи дискусии, защото на първо място тази цена трябва да се сравни
  • - с пазарната такава, 
  • - с тази на конкурентите си, 
  • - с цената, която са готови да платят потребителите. 

Пазарна политика за фирмени продажби.

Ръководството трябва внимателно да анализира ситуацията, да се опита да предвиди развитието на нещата в бъдеще и да вземе различни решения. В резултат на тези решения всяка фирма създава своя политика по отношение на фирмените продажби.

Това е пласментната политика на фирмата, която осигурява

  • - точното време, 
  • - точното място, 
  • - търсената полезност, 
  • - правото на собственост или ползване 
на стоката при най-благоприятните условия за потребителя.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари. Публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Translate / Перевод

Архив на блога

Последователи - Абонати: